係咪真係咁多人「係」「喺」不分?(2)

962 回覆
769 Like 83 Dislike
你搞清楚先啦:
「比」= 比較兩樣嘢 (to compare)
我比唔上佢咁冇知。
「畀」= 給 (to give; to let/allow; to pay; for; to)
to give: 我畀錢佢。
to let/allow: 我畀佢𨳒我。
to pay: 我畀錢
for: 原先係畀你食嘅。
to: 講畀你知。 (to tell you)
「俾」= 被動 (passive construction; by)
我俾人打殘。

「被」(bei6) 唔係香港粵語嚟嘅,被動唔該用返「俾」
家陣嘅人連丁點嘅粵語語法都唔識
毋語禾
以前識生仔嘅都係女人 所以啲人叫佢哋做人母 你只係一名20後
人哋講A,佢攞B反駁人,再加句冇依據嘅「樓主只係一名00後」

入錯channel+自我感覺良好笑人00後

你話係咪抵俾人笑返佢講廢話?
樓主其實唔使咁嬲,話嗮呢度都係連登,認真嗰啲鬼會嚟依度咩
冇嬲過

繼續
邏輯abc都未識學人講A又講B
你咪繼續懶醒俾我恥笑,你喺我眼中只係個柒咗仲串柒柒嘅小丑
你鐘意立於自己精神上所謂不敗之地 我冇所謂架 有乜所謂姐 有有入黎講兩句公道話就想靠吠黎防禦自己脆弱心靈 我見得多啦
以前大把人打o係 亦大把人打係 冇一個所謂絕對既正確打法 非黑即白既老掉牙思維估唔到今時今日仲有人講
唔止 喺 / 係
仲有嗰啲 玩 / 挽, 唔 / 吾
mk字都溝埋黎講 不如講埋膠-腸 評-皮
召喚肥絲

肥絲已經唔係到了
柒咗咪認囉,又要揦返拃沙攞尾彩,見到你啲言行笑撚死人

好心你啲柒頭皮睇清人講乜先衝出嚟啦,自己柒撚懵懵錯channel 又要死撐

屈人00後又屈人脆弱心靈,講嘢又廢話又冇point ,駁人都低質過人

自己先防禦就屈咗人防禦,你除咗屈呢樣嗰樣就係閲讀理解揸兜

成隻小學雞,話你小丑真係冇錯
繼續啦,吠得愈大聲,就愈印證緊我講既野
你話點好啦,唔阻你啲馬戲團小丑做馬騮戲,反正你講嘢冇撚point 盞浪費我時間

你講乜都係啱嘅
點解d字詞古代可以演變到左現代就唔變得
d正字撚都on9, 研究其他野啦,搵d 改善倒人類生活既野黎花時間啦
諗起肥絲大隻 正字刑警
搵埋圖添,不如搵埋GIF,再係你以前比人撚既POST搵返D人點樣撚你既說話再COPY返係度啦,睇你個反應應該日日都比人撚過下
睇你反應日日俾人屌老母添,自己柒撚咗就迴避攞gif 呢樣扯去第度,講又唔夠人講淨識吠嘅惱羞小丑

你邊個馬戲團出嚟?小丑嚟講你都幾專業

你慢慢單機,我得閒見到你啲馬騮戲先再撚下你條傻鳩,我啲寶貴時間冇你咁低賤
得兩張圖唔夠皮嘛,搵埋GIF,唔係邊度有殺傷力架? 繼續用你既鍵盤猛烈攻擊,打字打到啪啪聲聲鏗鏘,全世界都唔係你既對手
啱呀 正因為咁會畀人一種刻意既感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞