係咪真係咁多人「係」「喺」不分?(2)

962 回覆
769 Like 83 Dislike
點解agger又成立?
是的
唔係有人手殘打錯俾人恥笑,之後約定俗成變成潮流用語咩?好似食好西咁
啲人連「唔」同「吾」都分唔清啦
//[畀][俾][比]有乜分別?

畀,俾,比,三字嘅讀音都係〔bei2〕/〔 pei²²〕。

[畀]:廣州音〔bei2〕
〔1〕給;付,付畀[交託]; 賦畀[給予]
   例:畀本書我。〔給我一本書。〕
     你話畀佢知。〔你告訴他/她。〕
〔2〕介詞。;受;讓;用。
   例:畀人睇見。〔被人看見。〕
     畀嗰個人煩咗成日。〔受那個人干擾了整天。〕
     畀佢入嚟。〔讓他/她進來。〕
     畀墨水筆寫。〔用鋼筆寫。〕
〔3〕連詞,常與〔着〕連用,表示假設。
   例:畀着你係主角,你會點做?
     〔假設你是主角,你會怎做?〕

[俾]:廣州音〔bei2〕
〔1〕使,使用;讓
   例:俾便考查。
     唔好俾度門關埋。〔使門不能關上。〕
     唔好俾架車停。[不耍讓汽車停駛。]

[比]:廣州音〔bei2比〕
〔1〕比嘅字義較廣,一般用喺較量或者譬喻嘅意思。
   比附,比較,比照,比試,比喻,比價

畀,俾,比,三個字基本上各有所指,唔係太容易混淆。
但係由於香港嘅報刊同雜誌,經常將[畀]嘅意義嘅字寫成[俾]字,所以先至有呢種混亂出現。

[俾].意義係:「使」。
   《廣韻》、《爾雅》:等均言「俾,使也」。

[畀].意思係:「給」、「付與」。
   《爾雅》:「畀,賜也。」
   《玉篇》:「畀,相付也,與也。」
   《說文》:「畀,相付與之。」

所以嚴格來講,我哋日常用嘅「bei2」字,正寫應該係[畀]。

但係點解我哋會用咗[俾]來代替[畀]呢?
[俾]讀音係〔bei2〕,同粵語嘅〔比、彼〕同音。
[畀]讀音同係〔bei2〕,又有讀音〔bei3〕,同粵語入面嘅〔庇]、[秘]、[臂]等同音。//

https://www.facebook.com/CantoneseMuseum/photos/a.573500885993461/1238023686207841/?type=3

唔知真假,咁講即係只有「畀」係符合「給」呢個意思
仲有己已、到度、玩挽、晝就
嗰個人真係好撚戇鳩
甘系吾系甘呢?
考古
仲有擺課
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞