係咪真係咁多人「係」「喺」不分?(2)

962 回覆
769 Like 83 Dislike
點止,有啲人連「隔離」同「隔籬」都不分
最慘就係而家仲係有啲人覺得「睇得明咪得囉」
見樓主咁慘,不如一齊推鋪?
重有成日講嘅「奶」共
有「舐」都唔識用
明明兩個字都唔同音
十分同意…大把字同以前唔同啦…有冇人識先
呢個唔算懶音黎…你咁講依家都係懶音

係唔同人會唔同讀法
例如長洲人澳門人
岩…其實我哋而家用既好多字都同廿三十年前唔同左啦
盲目追求正字既人通常心理有問題
咁英文尾音高低已經唔同哂意思
yes!yes?
姐係音響唔係讀音嚮?咁讀乜
依啲叫做「本字考攞嚟搞」同埋「正字警察」
其實真係好好笑…英文人打字成日打簡寫…唔通又係唔得咩…講真…口語同書面語真係兩個世界黎
但會見到口語既字除咗傾計之外都冇乜地方會有
點解咁多人唔識口語既正字?因為我哋冇學過…尤其係九十後個啲…因為我哋十歲個陣就係電腦開始普及既時候…打速成為方便為快打左個啲字…其實又真係以方便為主……基本上我哋既口語字都係上chat room or打機同人溝通都係睇人地打既字學返黎…
七八十後唔同喎…你哋既正字係一代傳一代…我諗你哋小學個陣應該都唔識邊啲字打邊啲字…但你哋以前會多用書信交流…同睇雜誌多先會識啲口語正字
講真…無啦啦學校又冇教我哋個個年代又唔睇雜誌…咁你哋覺得應該點會識?
唔好講正字啦…我哋口講好多廣東話既音都唔係正確讀音…細個有睇過tvb講正字正音既節目應該都知…你咪試下聽日開始平時同人溝通讀返啲正音…睇下有冇人知你講乜…唔知既話你仲可以教返佢哋…呢個先係正音呀
colour color都有人用 但colour先係正?
nono 當color愈來愈多人用就冇人會覺得佢係錯字…
係喺都算,
最大鑊係連登仔搞到我分唔清法國到發覺
法國擺明玩嘢啦下嘛
SOR, 因為唔一定打到出黎, 所以大部分要增補字符既口字部字我通常都刪略....
就好似好多人會用
「禁」黎代替 「咁」(甘都得,但實會畀人話係5P)
「敢」黎代替「噉」
「架」黎代替「㗎」
「黎」黎代替「嚟」
不過太多口字邊既字對粵語都唔太健康,成日搞到「廣東話」註定係唔可以寫低敢樣
嘻嘻
變緊點解唔係創造新字!?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞