係咪真係咁多人「係」「喺」不分?(2)

962 回覆
769 Like 83 Dislike
係!喺?

btw 唔知樓主有冇睇過「Cantonese: A Comprehensive Grammar」?
我諗你廣告果個應該係支那人整 唔識香港話 以為乜字都加個口就係香港話
是系旦o拉吊
溝通到咪夠
我喺住係香港既人

冇 介紹下

「Cantonese: A Comprehensive Grammar」係第一本完整噉用英文嚟描述廿一世紀香港粵語語法嘅書,話新又唔新舊又唔舊,2011年出版嘅。
成日都硬係覺得普遍香港人對粵語語法嘅認識係零(其實自己都係),所以近排就買咗本嚟睇下(慣睇中文嘅可以睇「粵語語法講義」呢本書)。感覺上係因為冇乜人學過粵語語法先至會唔 care 「係」(系詞、copula)同「喺」(coverb、介詞)要區分嘅重要性。

btw 唔少介詞本質就係verb,preposition/posposition 呢個用途之不過係由個verb度衍生出嚟:
我喺香港(喺 = verb)
我喺香港踹單車 (喺 = serial verb construction 入便 嘅第一個 verb (第二個係「踹」),但係同時間又對應英文嘅 preposition)
呢樣嘢都幾有趣,不過感覺上好似冇乜人講
post 返個 reference先: https://www.jstor.org/stable/27642839 (喺大學嘅話可以download嚟睇)
「由幾時開始香港人完全分唔到呢兩隻字意思?」
香港人幾撚時有執著過正字係得班離地學術撚係到搵野黎煩

學到嘢,research 下先
又幾撚時執著過
又學術撚搵嘢煩

你兩邊屌哂喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞