(求請教)土木膠程師黎英國係咩情況?

159 回覆
10 Like 23 Dislike
所以UK係冇一個party會特別高人工然後d人去哂鳩衝?均富(定均貧)?
咁識ETABS, SAFE, SAP2000 果D 過去 搵唔搵到食?
SENIOR ENG 有幾多k 一年?
講到maintenance個stage,我好去到依個stage,我做design多。近十幾年 九成九projects係design and build contractor 嘅 sub consultant個邊 contractor有人睇住我地同一公司唔同discilpines (tunnels, geotech, highway...)做嘢進度 好難將個波推嚟推去

有得做public consultation幾好 考mice就係要依啲經驗 因為過去十幾年 我都係design n build contractor 嘅sub consultant個邊 我見都係pm or pd 叫grad e整下powerpoint slides,向d & b contractor介紹唔同options。我未試過做單projects,公司角式係client嘅consultant or advisor…… 如果係client 嘅 advisor,可能有同事做public consultation
做transport啲civil ,應該唔會有一班人特別高人工。oil & gas, utilities就唔知……

想高人工就唔好做permanent,自己開一人公司,經agency去其他consultant做contract,好似cad咁。我有個印度同事,係做contract,每日去m記買嘢食,去超市每三文治同買眼鏡張收據都收起, 然後當係公司嘅開支。 不過近年政府好似改法例 開一人公司慳唔到幾多錢
咁如果係香港做開AE 點去到英國可以做咩
利申有deisgn site supervision geotech+foundation
另外做過下utilities company 玩過下glass in gas 呢啲野
你就好
做工程就係應該自閉做design
係香港先本末倒置
我覺得你明structure 嘅 concepts,點做framing重要過識乜嘢programmes。英國唔係成日有high rise biilding做,好多consultants做 幾層高嘅醫院,學校,住宅之類。 好多structure係steel,timber,masonry。 就算係以steel or concrete, 外牆都會砌磚。 同埋依度over design係唔接受嘅。 你出圖之前 係會畀project director 睇一次, 佢一見到你over design就會叫你改。 呢度計嘢用幾多料 乜都係啱啱好。

人工約£40-50k
你可以申請graduate engineer 或 engineer 如果你未考到mice

我個部門都有ae位 通常畀一啲畢咗業一兩年嘅人 去做 如果你啱啱過到嚟 唔好太在意job title 有人請你就做咗先 當你熟咗本地嘅practice 到時你就可以叫公司升你職做engineer 或者跳槽
我之前間公司 就冇ae個位 只有grad e,e,senior e。
做design 計數叻都無乜錢途 想升職係要靠吹水做下project management
香港都係架啦
計數grad e 做晒
PE 開會 吹水
同時grad e一有T3就會比人叫落site做RE呢
之後頭一兩個地盤就會比contractor蝦到上心口
Grad E做哂兩範都唔少見
夠唔夠用?
有MICE報E會唔會俾人覺得玩野?

去到SE/PE都可以純design?
冇。職級相同而人工高啲嘅 party 通常工時都長啲 (e.g. London 班一日返12個鐘嘅 site staff)
每間行用嘅 software 都唔同,所以一定有再學過嘅成份。

Senior engineer 我諗 40-50k 起跳。
Civil係uk人工係咩水平?

會唔會個個走去踢波好過做依d?
呢個價UK正常定已經算高?你講既senior係幾多年經驗
有MICE報E會唔會俾人覺得玩野 => Probably.

SE/PE都可以純design => PE純design可能少d 不過舊年有個意大利人到我公司, 佢係PE, 九成時間係計數 我地做bridge真係好多數計….PE/SE好多時要check graduate d calculations. PE仲要lead 幾人design team同其他design team夾野. 做多數計design job, 好難有時間做management 野. 大civil project clients 好多時會講明要有人full time係Project manager. 我依家間公司 會搵無乜數計/job ge 閑人 (e.g. p-way, water, highways) 做下project management d 野. Building structure job be SE/E, 我記憶中好多時係APM.
至少 Master 畢業後四年經驗
呢個價喺德國係master freshgrad雖然German tax rate高少少,但唔差得遠不過英國應該好似美國咁之後升得幾快,然後人工再高啲。德國公司啲人工就咁計年資,起薪高但升得好慢,除咗international firm或者你跳槽。
做civil就閑人...
德國工程師待遇好過英國。

英國起薪點高過香港,但亦升得慢過香港。唔係個個升得穿 senior engineer。Principal engineer 都係 60k 起。Director 都未必過 100k。

反而香港攞咗牌之後人工可以升得好快。
香港人工太高
係transport sector計 政府無錢時係可以停曬起新 highway d projects, 做alignment design, pavement design, drainage design d highway engineers真係坐係度無野做.

但係我地做bridge 無 design 可以做 railway+highway bridges, culverts ge assessment. Inspection, assessment or asset management 個市場幾大. 有好多bridge engineers 十幾廿年都係玩inspection+assessment, 唔做design.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞