(求請教)土木膠程師黎英國係咩情況?

159 回覆
10 Like 23 Dislike
打算2-3年內走,走之前應該點都考到ICE
想知當地行業情況同咩地區比較易搵工
我知係shortage occupation,但冇人可以問

我既background大約係起香港主力做ELS design,Drainage Design,Slope Improvement Design同以上工程既site supervision.
另加有少少site supervision of Superstructure同foundation(socketed H) & Pile Cap經驗
工作經驗大約三年

做緊歐洲based既consultant firm,英國都有公司…但位唔多,應該冇我份…
HKIE Scheme A今年11月完結,最快下年autumn fall可以考ICE

kick start in UK唔介意人工差D,有第一份工起步已經好滿足
做到咁上下願意補番個master去加厚份CV
土木工程師得罪你?
得解要改個咁衰名醜化人?
好衰格lor😠
唔介意搵錢少啲咪過嚟囉
Push
做咗3年就識咁多嘢直接俾個chartership你就得
其實只係好多專業係香港嘅人工overpay 唔好用香港個套放去其他國家到 係因為香港只要有牌就易搵快錢 啲鬼佬先黎香港
如果有心去英國發展 你不如直接去英國讀過master啦 讀完做兩年野完scheme就CMICE 易charter過香港好多

Engineer係London一定搵到野做 不過啲公司未必會睇你香港啲經驗 可能要graduate level做起
Master冇錢讀
所以先打算挨埋個牌先去希望可以好pay少少

利申我其實都係收緊香港grad e價多少少,我諗起英國就算graduate level開始過應該分別都不大,都係窮
呢到newly qualified同未考到牌個啲人工差異冇香港咁大 唔好有咁多期望 London Grad e 24k-27k左右一年 你可以計計數
呢個係after tax定before tax?
after既話其實比香港更好pay
不過頭幾年去得英國都係省得就省,可能仲有少少錢儲到悿...
Pre tax 其實睇firm 大間啲28 29k都有
多謝你先ching,你本身起uk已經做緊?
有冇起香港做過civil?分別大唔大?
push
本身mistructe , 不過ieltes 得6分
過到去係咪都搵唔返eng做
如果MICE civil engineer 係英國易搵工?另外邊個地區而家比較多工程機會?
push
push
Push
再push, 無UK civil engineer 係連登?
唔係起緊HS2 咩?起到2033 wor, UK govt website 都話civil engineer 缺人
係囉,好似好多年都係on shortage list既
但問極都話無工做,人工我都預左around 30k GBP 一年ok, 低d 無所謂,但係唔知點到會多d 機會,過去都要有個落腳點先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞