(求請教)土木膠程師黎英國係咩情況?

159 回覆
10 Like 23 Dislike
Expert 🙏🏻🙏🏻 會唔會考埋個MICE先過去呀咁你?
已經係MICE la
Thanks!真係唔熟英國個market, 我都預要研究下先去
相對唔洗驚啦咁 我都未有信心考到MICE
嘩 真係唔該晒你 聽講 未有牌既 ae 係uk 啲title 間間都唔一樣 係咪真架? 大多數uk公司會用咩post title 去請香港既ae?
push
pish
係會唔一樣

之前做間公司, 新畢業 做graduate engineer,過幾年叫engineer,一有CEng就係senior engineer。

依家間公司, 一畢業做grad e, 過兩三年做ae, 有咗經驗有能力處理一單job(例如寫AIP or reports, 搞掂site visit health & safety啲嘢,單獨同client/contractor 處理問題), 就做engineer,有咗CEng個job title叫chartered engineer,過兩年做senior engineer。

以前我做過一單project,好似同scott Wilson有關,有個未有牌嘅鬼仔係senior assistant engineer。
如果係咁真係好撞彩咁先搵到工喎 無方向搵job title
唔係太關事 啲公司hr/interviewers知自己個job title同人地唔同
Push
咁如果要自己搵 有冇啲建議俾我呢啲又未考到牌又有啲design 經驗同地盤經驗既人
感謝大大指導
我主要想搵好晒資料
咁如果一走唔洗咁騰雞先
Push
如果英國做BIM有冇分享?
做開香港吹水paper engineer唔多識software去英國由senior engineer做起會唔會勝任唔到?

做senior engineer份糧夠唔夠生存?
你讀完master再講
乜野係吹水paper engineer......?

你係civil consultant 定 contractor ? 如果係senior engineer, 應該有£40k以上.
Project coordination, 計數用spreadsheet, hand-sketch叫drafts開圖, 少直接用software

Consultant C+幾

我拎HKIE先過CEng, MHKIE計唔計?
我唔係做cad / bim , 不過好多consultants d cad 都唔係permanent employee. 好多畫圖ge人都係經agencies去consultants做野. 聽d八掛同事講 平時一年只做10月 不過夠12個月開資.
你即係PM.....

MHKIE有無用 好睇clients有乜要求 我識一個印度人 係印度做開bridge design 廿幾年前去左英國 依家係project director 咁多年都無MICE

不過印度同英國算close 香港將來如果同歐美反面 得個mhkie有少少危
咁係唔係會做唔掂Senior Engineer / Principal Engineer如果software唔叻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞