(求請教)土木膠程師黎英國係咩情況?

159 回覆
10 Like 23 Dislike
我睇過有d site engineer要住既地方跟住個地盤走
人工我都唔大期望架,而家我都係收Grad E價,果邊after tax有番差唔多我都ok...

我都想知邊d城市係比較要civil engineer,要我過到去由Grad E Grade再做上去我都冇所謂
有無話邊個area 多d job? 人工我預左低d 架la, 做開contractor, 都識geotechnical design, plaxis 個d etc. Contractor 定consultant 都肯做
咪做爛個市啦
得張btec civil HND,係咪搵唔到食
咁我又唔會主動開低價做爛市既
只係做壞d既打算姐
slopeW PLAXIS呢d common software都熟
唔知英國多唔多用
我4年MEP consultant 經驗,HVAC design, 讀緊ME MSc 仲有3個sem grad, 讀完夠5年經驗,準備考IMechE, 唔知過英國會咩環境?
其實都周圍問左好耐,但都無資料 唔知邊到落腳好
聽講無香港咁多slope upgrading做
多.
做civil consultants, England 南部多機會
Manchester係咪好少?
都有好多大公司係 Manchester 有offices, 不過唔係HQs.
Scotland 個邊會唔會好少少?
利申 Geotech人未有牌 五年經驗
覺得去到都搵唔到工
可能做foundation/geotech contractor有機會
ielts 差唔多以前會考有C 其實唔差
點解?我expert 係尼行
以前做過一年building ge consultant, design engineer出tables列出foundation loads, 交俾piling contractor計.

我都有個舊同事, 係巴基斯坦裔, 係我以前做個間consultant做左十年左右, 兩年前轉去contractor, 成日做FE modelling.
正,岩我,想睇定邊到多工,再係個邊落腳先
英國個邊冇香港咁睇重個牌
如果唔知邊度邊落 你可以搵recruitment agency探路.
UK recruitment agent 係邊到搵? LinkedIn ?
https://www.anderselite.com/
https://www.icerecruit.com/

出名搵工網: https://www.indeed.co.uk/

LinkedIn: 如果你住/工作地區係香港 英國recruitment agencies/employers' HR girls未必搵到你.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞