"Netflix" 咒怨之始劇情討論區

249 回覆
28 Like 3 Dislike
我唔明喎⋯⋯女主係鬼
但係佢生存個啲年份呢??同人拍拖 同出書男人
一直都係鬼??
睇多次
個講故佬神神化化咁
最尾一集又話注定絕子絕孫
又話電話塞肚係辟邪
有冇人知咩意思
定係要等第二季先知
哩單電話塞肚係日本當時真實案件 哩套野穿插咗好多日本真實案件
其實一向都覺得日本社會係好痴線
啲家暴、校園欺凌啊、隱青啊,禁錮全部都去得好盡
香港好少聽到去到呢啲級數
睇哂但睇到好撚亂
有冇人可以整理下劇情
youtube 有台灣人整理
原來有post討論

未解既謎團係咪:
1. 遙香係咪禁室培慾大肚婆
2. 作家個家姐去左邊
3. 社工有咩危險
4. 禁室培慾大肚婆殺左底褲佬點解自己都死左?
等第二季
其實個尾都算收得唔差,出面又唔算鐘意套野,我覺得似冇第2季多D
唔係view數top 10 咩
好似好多人彈個故事時空太交錯睇唔明
呢套算拍得好易明喎
起碼用唔同色等你分到
Dark果啲特登拍到一樣樣咪重混亂
依套唔算難明啦
早兩日睇哂 有幾點唔sure

1. 遙香真係白衣女? 劇入面每個時空交錯情節係兩個時空嘅人視角都唔同 但又未至於穿越去另一個時間 如果97年遙香埋完餅錄音帶就去左52年被屋主個仔禁室培慾 咁97年嘅佢當係消失? 情況同52年泰男家姐、88年兩個女同學,97年聖美嘅消失一樣?

2: 神婆老母死左? 「一起埋」又係咩意思?

3. 俊樹講親快逃都係暗示個個人將會出事 即係女社工都要死?

4. 泰男個老母係邊個?

5. 泰男係純粹好彩 被女鬼當係傳播媒介 引人去間屋先唔洗死 定係有其他原因?

希望第二季有得出 始終有太多未解
見大家個討論方向去左人度

其實個故仔唔係最恐佈間屋咩

入邊個都死

我最唔明係 男主老豆 同 勇仔 (最後果對夫婦)
係咪都係同一個情況係屋外馬路人體蒸發左

可以完全當無事

dafuq?
呢啲係你自己作,個畫面根本無表達到去咗1950同女主角就係嗰個女人
我都只係猜測lol
有好幾幕黑白時空穿梭返過去情景都係當事人回憶畫面 例如個光頭佬返間屋醒起個家姐點樣消失 同老豆蒸發左
女主角喺間房時空穿梭返1950 大肚婆反殺個癲佬都證明女主就係當年被捉嗰條女
唔正確
有幕光頭佬見到聖美匿左響個櫃見到女鬼大叫
唔通光頭就係聖美咩

睇完 完全唔知發生咩事
憑空消失嗰d人其實會唔會係被time travel左?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞