"Netflix" 咒怨之始劇情討論區

249 回覆
28 Like 3 Dislike
唔記得 我記得片頭唔係就係生食佢個鏡頭?
咩呀 剛雄困住左俊雄響衣櫃之嘛 邊有生食
同埋原著俊雄係未死 只係咩徘徊生死之間咁上下
只係做左老母幫兇
咁伽椰子死後係咪會趕走今季果隻女鬼
社工都正
個被綠帽人戴果個大肚婆都唔差
最後果大肚婆都算清純
拎籃球衝出嚟果下好似係抄怪談新耳袋
好似有啲唔對路啵
被姦女係最後打玻璃入去係放相跟住消失
作家遇果個係抱走個仔
但被姦女講過個仔係女鬼親手交比佢

綠帽男埋屍食杯麵係同諸角夫婦重疊時空
但又同一時間撞埋姦夫時空?但邊個殺個姦夫?
負子vs果套講d咩???
細個睇負子睇完果晚唔敢熄燈瞓
而家好似無晒呢d日本恐怖短篇
咪就係兩隻野打
笑片黎,好似兩隻異形互打
你咁講又好似係
點會冇
毛骨悚然撞鬼經驗
諗住開依套黎睇
所以睇左佐佐木希個套先
但劇情同驚嚇位都唔掂
真心,我覺得諗法同劇本唔算好大問題,問題在於佢呃錢呃到仆街同埋爛尾
前半嘥得太多時間,伽椰子成後半先出場
如果兩隻嘢中場已經開始打,打到完場應該幾好睇
有靈媒角色係好,比返少少力量人類唔洗下下一味比人殺
如果會出第二集都會睇
不過睇怕都唔會
舊版好睇好多
剛雄係殺完小林老師老婆
劏埋個b 拎落街電話亭 打番自己屋企話比小林老師你老婆生左個女

跟住係個街係咁踢個裝住個b 個袋
之後伽椰子係堆垃圾袋捐出黎用剛雄殺佢把刀殺番佢 好似係用刀 但肯定係伽椰子殺佢
間屋既原理應該係怨念最深個隻鬼就會出黎做害人代表(外交打手)
係伽耶子前怨念最深既係白衣女鬼(我理解白衣女鬼=遙香)
咁係伽耶子死後遙香應該就會變番間屋入面行黎行去個D普通鬼?
(姐係好似引聖美入屋個2個學生妹,女鬼都未見過就直接唔見左,之後係得閒就係間屋行黎行去)
冇得解直接拐走左之後變左地縛靈咁得閒就係間屋行黎行去,算唔算最舒服既死法
所以咪話冇得解
佢2個消失既篇幅都睇得出冇諗住解,唔重要
都係用黎將聖美同間屋拉上關係
應該唔會再解畫
但我反而想知最後佢哋係屋入面同被姦女講嘅嘢係咪真心?
定純粹昆佢去死
我估both,因為間屋係時間異空間,所以係入面既鬼要自己stay係某個時空應該係可行既事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞