"Netflix" 咒怨之始劇情討論區

249 回覆
28 Like 3 Dislike
其實有伽椰子一隻都夠玩
應該真係得貞子係勁過伽椰子
其他遊魂野鬼都係陪襯/被迫留係間屋
咒怨最正就係睇女
電影1有伊東美咲 2有酒井法子 之後重有佐佐木希
其實小林係咪無ntr到剛雄? 只係伽耶子精神上出軌?
同埋一直諗點解伽耶子次次爬樓梯落黎 d人都係on99咁等佢慢慢爬落黎唔走左去
間屋都係直到伽椰子誕生後先勁到入前庭都必死
之前有個po d人屌唔係入屋必死,冇牙牙牙,我心諗都on99,伽耶子都未出,套野叫咒怨之始,見到冇伽耶子剩係講間屋都估到哩季係由間屋講起啦
伽耶子咁勁都係因為一個極重怨念既人係一個極重怨念既地方被人以極重怨念既方法殺死,今次(算係)重制,由間屋開始講起,未出伽耶子其實都好合理
間屋好迫
唔知邊集真係有個女仔係佢爬落黎個陣轉身走,不過度門比條鐵鍊"率"死左,佢個fd係門外由條罅到望住佢比伽耶子扯走
咁伽椰子死後係咪會趕走今季果隻女鬼
間屋既原理應該係怨念最深個隻鬼就會出黎做害人代表(外交打手)
係伽耶子前怨念最深既係白衣女鬼(我理解白衣女鬼=遙香)
咁係伽耶子死後遙香應該就會變番間屋入面行黎行去個D普通鬼?
(姐係好似引聖美入屋個2個學生妹,女鬼都未見過就直接唔見左,之後係得閒就係間屋行黎行去)
其實點解個兩個學生妹會失蹤
冇得解直接拐走左之後變左地縛靈咁得閒就係間屋行黎行去,算唔算最舒服既死法

地縛靈應該唔可以離開間屋 但間屋d鬼成日通街去
地縛靈係我9up姐
姐係其實間屋既被害者黎講直接被拐個d真係最爽可以穿越時空又可以周圍去
印象中無,因為伽椰子好自閉

第二樣嘢嘅話打貞子果套就話係伽椰子會整走啲人對腳(不過有少少膠)你當啲人嚇到走唔到啦
咒怨電影版 2
果4個學生妹好慘
無呀 全部係佢FF
俾我橫掂都係死 一腳就伸埋去佢個頭度
本身Expect係恐怖片咁樣睇,最尾變左查案係主線,可能有落差所以覺得成套野麻麻。
就算本身有啲恐怖位都好似夾硬塞入去咁,例如一開始女明星話好驚屋企有鬼,但係成間屋啲Lighting唔似一個驚鬼嘅人會咁樣SET,好似純粹為左營造恐怖氣氛忽略左個主角性格同合理性,代入感就少左
另外Netflix啲戲係咪一定要將啲強姦scene咁繪影繪聲咁做出黎,其實唔做出黎大家都知發生咩事,但係做埋出黎我自己覺得有啲破壞氣氛…
未睇哂
但俾人ntr個個男人好慘
條臭閪俾人殺都抵啦屌
爬得又慢又跛,係我就起身打鳩佢
有畫面 即時變笑片 搞乜鬼套命雜作
印象中無,因為伽椰子好自閉

第二樣嘢嘅話打貞子果套就話係伽椰子會整走啲人對腳(不過有少少膠)你當啲人嚇到走唔到啦
俾我橫掂都係死 一腳就伸埋去佢個頭度
爬得又慢又跛,係我就起身打鳩佢
有畫面 即時變笑片 搞乜鬼命雜作
我都記得
小說版話剛雄有少精症生唔到仔
所以覺行伽椰子俾帽佢
伽椰子又係變態毒女, 癲到去小林間屋自慰
匿喺佢床下底都得 (佢地學生時代已經識)
所以俊雄係未剛雄個仔都係一個謎...
我都有睇小說,
不過係先有電影,大石圭再寫小說
清水崇嘅電影先係原版
不過我覺得伽耶子應該無外遇
佢對剛俊都死心塌地咁款
100%無
精神上出軌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞