"Netflix" 咒怨之始劇情討論區

249 回覆
28 Like 3 Dislike
《咒怨之始》(日語:呪怨:呪いの家,英語:JU-ON: Origins)是一部日本恐怖類型的網路劇集,由三宅唱擔當總導演,高橋洋和一瀬隆重執筆編劇,計劃於2020年7月3日在線上串流媒體平台Netflix首播。
《咒怨之始》在2020年7月3日全球上線,短短6集,每集只有不到30分鐘的內容,儘管日式恐懼的氣氛保持在一定的水準之上,不過由於斷裂的時序沒有得到完整地處理,導致許多觀眾看來是一頭霧水,不知道究竟在演什麼?加上鬼怪的造型不夠恐怖,許多細節沒有安排得宜,儘管說是發生在電影《咒怨》前的故事,並且導演很有野心地說是「改編自真實故事」,戲中也能看見許多日本八O至九O年代駭人聽聞的社會慘案,但不上不下的說故事方式,《咒怨之始》不管是分開來看,或是看做是一種精神的發揚,難以成為此系列新版的佳作。
原本套戲已經垃圾
睇完個Trailer已經唔想睇
唔恐佈 原版個種詭異都無乜
劇情都可以既
Hea hea 地當查案片睇
劇情幾好wor 好多都鋪緊伏線
有無大神可以整理一下套劇個時間線
當查案片睇幾好睇
喺嗰間屋入面佢哋有一個獨特錯亂嘅時空,全部交錯過

怨念太深

而家已知係:

女主好大可能係一開始195幾年嘅時候,被房東兒子綁架既女子。

1997年既夫婦接待左1995年既綠帽男。

一定有第二季。
好多位都好牽強
女高中生
大肚夫婦個老公
女演員

話明咒怨之始
我會用咒怨個世界去睇套劇
想見到人名分隔頁 同格格格

最後個part茅塞頓開 先知條女係1950年個個受害者
點解女主會係被綁架個個?
好想睇返套戲點樣駁返到伽椰子條線 仲有個作家真係好鬼
本庄遙香

睇呢套野你當一踏屋入面就有一個獨特既時空
你重睇啦
係最尾果集阿老母應該死咗企響女主後面笑
之後女主拎住個bb就俾殺老婆個男人抱住就完咗
我睇完個結論就係太靠近呢間屋嘅人都會死
除咗個警察同地產佬
同埋作家老豆同97年老公變肉餅果度又唔係好明做乜會變咗肉餅
你漏咗作家
戲設定係無差别必死

劇而家怨念未夠重,只係做左壞事必須死
作家係響天花板跌返落嚟先無死
我估
咁作家家姐同女主男朋友個神婆老母都無做壞事啦
咪又係死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞