北水流入數據,代表乜野,請自行想象

239 回覆
332 Like 8 Dislike
其實我好似冇話過升市等於走資...

吓?咁你本身影個北水額度落嚟係做咩?
即係
升市唔係走資
跌市唔係走資
橫行係走資?
然後再拎住d 港股做抵押去借錢
咁就變左可以用得既港元甚至美金
仲要係槓桿左既
升一千回3百姐有咩出奇
抵押騰訊700唔知銀行比幾多錢呢
咁我話你知,你諗野同你個名一樣,都係錯撚曬,出error 呀
唉,我一開始咪講左自行想象囉,幾時講過我有結論呢…同埋我唔想討論只限於走唔走資…托市又可以討論下…乜都可以討論下

係想睇下大家傾到咩出黎,自己又有冇新idea可以吸收

好似#150果位師兄咁,搵外匯基金的annual report比大家睇,幾好呀

你提供北上的數據,大家多樣野諗,都幾好呀
你第一頁話幫推及廣傳喎,純粹討論又廣咩鳩傳,分明柒左,認左佢
廣傳係想比大家知有北水流入呢個現象
低位成交大收貨
高位大收貨散貨

收貨越收越低
散貨越散越高

參考 08 三萬點同18000點
一直都有啦,新手呢就最好企埋一邊,慢慢學下野先,又要衝出黎柒
外匯基金淨係得美金資產?人仔資產用美金equiv話番俾你知又點睇得出
低位成交大收貨
高位大成交散貨

收貨越收越低
散貨越散越高

參考 08 三萬點同18000點

今次一樣中外又換莊

外走中入

大家有一個錯覺,就算真係「中資」接貨,唔等於佢地接完果個價就係不停升,佢地唔係一般散戶。就算坐貨都無咩所謂,最好個價賤到震走你地 d貨歸邊先容易炒高引你地派。

除左正股仲有好多條線,唔好似為中資接貨就一定升硬,無保証的。
日日都有北水流入架啦
要知乜野?
垃圾post
#no#北水黎香港買港股,放左d股票後係要原路返大陸的,走唔正資,再想象下

你#7直接話人地唔岩wor
你唔係有個答案,你點解可以咁肯定話人唔岩
定你又人大釋法呢個Emoji?

托市又可以討論下

呢句咪你心入面果個答案囉
橫行咗兩三個月,突破向上行
叫托市?
有認識既都已經排除咗呢個可能性啦

我指出你盲點,諗埋一邊,仲好添
證明立法後冇好過,北水流入撐場, 無奈撐唔住啦,北方自身難保呀! 即將會進入大審判日, 到時有黃金好過有美金呀!
北水流入,會點?
搭好個棚,再用北水接貨,咁咪可以走資囉
得罪講句 ,樓主呢d 有立場但扮理性,真係好撚嘔心。
留名學習已經換哂美金
財經台其實好多人都好有料
唔出嚟指正啲人純粹係因為想分少份
多個香爐多隻鬼

樓主原來仲做左十年銀行
開埋D咁既POST
有冇咁多錢呀
銀行又唔係個個同一職位
數銀紙果啲忙到咁
邊有時間用腦諗其他嘢
咁又唔好人身攻擊,呢家做commercial bank 對capital market exposure 好有限,唔識好正常。
係嘔心在扮中立姐。 即使做fund , 唔係做 pm , re呢dost ,都未必識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞