北水流入數據,代表乜野,請自行想象

239 回覆
332 Like 8 Dislike
樓主咁講仲以為咩負面嘢
都唔係架
要睇邊個話事 只要一走 個震盪都大
有可能中共想震盪下個金融 係美國總統大選前
美國都知道一定會發生
話明外匯,唔係美匯
仲有嘅係,大陸好怕香港人換美金走,因為佢借咗美金,金管局就唔夠美金換比人,所以呢兩日開始驚然後出口術,話BNO去英國做奴隸,又乜又柒,禁著唔想比人走,費事金管局可能爆煲。。。夜媽媽發緊夢諗咋
唔識金融,個twitter有無關聯 ? 美國係咪知左d嘢..偷香港d錢? 人民幣無限印 無限換港股變港元兌換外匯?
槍真係可以令好多唔跌…住
有升就有自然有跌,唔通推到40000點咩
每當世人認為有得升個時
就係收割之日
咁好機會,唔走就笨7
一早知大陸佬偷用曬香港啲外匯但係做唔到啲咩....
始終香港屬於中國......

港幣係有個數量唔係佢印幾多就幾多
大陸最多偷曬香港嗰啲外匯
巴打我同你思路一樣,他日除罩,買定酒同你相認吹下經濟
外匯知道會被偷入中國
會唔會大手走資或停止兌換
但咁樣一停就會引發熱戰
仲有兩個星期大家一齊瘋狂下

過左月中就會散水,到時各位財演就會諗個原因出黎
我冇玩股票好耐,出post都唔係為估升跌,純粹想大家留意下有咁情況
大陸而家限制咗旅行都唔畀去
外匯流失少咗

而家最主要係睇美國點樣制裁
睇下佢個力度夠唔夠令到外資撤走
因為講真國安法一定應承咗唔會捉外國商家 其實佢哋唔係好驚
推 一國兩制已死
多條戰線要人
香港自治法案 retweet國際線
35+ 黃色經濟圈 快閃文宣
BNO 5+1 提取強積金 特區免簽地位
#HKGestapo
我係樓主,你睇果堆冇一句係我講的。我冇買股票好多年,亦唔係想估升跌,純粹share下數據等大家自己研究下
跟據規矩,港股通係人民買加人民幣收錢,即係大陸客唔可以人民幣買,收番港幣。所以唔關淘空港幣事,佢買左港幣都係入番香港市場,反而仲會推高個港匯
要淘空港外匯基金唔會用到哩d港股通咁煩既方法,剩係互換貨幣協議都夠
我唔估升跌的,純粹話你知有咁情況,等大家自己研究下
我冇話會升,唔好誤會
月中有咩事?
南水日日湧上去仲多錢過北水落黎
你唔計下個淨值?
北向(入大陸既錢)
6月淨值$818億
7月淨值$515億(只係第一個星期)
南向(落黎香港既錢)
6月淨值$460億
7月淨值$227億(只係第一個星期)
樓主點解釋上去既錢仲多過落黎?
走資?
香港有錢上去買A股唔係我想引起大家討論o既野,因為同香港局勢關系不大

相反,北水持續"淨流入"港股,我覺得值得香港人留意下,所以share出黎囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞