北水流入數據,代表乜野,請自行想象

239 回覆
332 Like 8 Dislike
投行唔會講政治
邊度有錢賺就會買
金管局只會接美元賣盤(假設hit到強方保證7.75)
人仔盤都係由銀行/broker接返,郁唔到外儲的
終於有人講呢個point
呢樣我明 但係拎得走既先係你既錢喎
留名
佢㩒爆港紙 自己d 港紙都變廢紙
股市會收檔
邊有咁白痴
你淨係睇到股市北水?地產同零售市面都好多,唔係搞咁大場假瘟疫為乜
你以為股票市場幾十億好多?
你望下隻tsla 一日成交幾多琴日成交271億usd
冇呀
香港冇蝕底
係無啦啦揸住左人民幣啫
港股用港元計價 邊個同佢用人仔換港幣?
中共個d深通上海通 直接用人仔計價買 可以係銀行 可以係證券公司幫你兌

外匯儲備理論上可以係100%人仔計價產品 例如人仔債 大陸公司債 大陸基金

至於金管局扔港紙出去 銀行會幫佢流通 聯繫匯率一直以黎都係咁 金管局只同銀行trade 去望望聯繫匯率就明我講咩

假設全世界得大陸證券公司a,香港銀行b,a手中得人仔要買港股,去銀行b唱,銀行b手中既港紙愈黎愈少,人仔愈黎愈多,可以發人仔債cap港紙,金管局又可以用港紙買人仔債當外匯儲備既投資,實際上方法有更多,主要係外匯儲備點構成無人知
政治只係失敗者嘅藉口
咁又唔好咁講
政治係眾人之事 除左ibanker
成班吸血鬼
把fund man都要追performance 年尾先有錢分
所以佢地理撚得你國唔國安法
反正d錢攞唔番都唔關佢事
班fund man都要追performance 年尾先有錢分
所以佢地理撚得你國唔國安法
反正d錢攞唔番都唔關佢事
港股成交一日過千億就叫做多? 你同支那A股比, 港股真係好細好容易炒起, 要搭柵炒高炒低話咁易

而家講緊港股A股化, 支那資金/股票佔主導, 而家好多所謂外資流入港股, 喱D外資有幾多其實係支那泊係海外嘅錢, 佔比重有幾大, 真係歐美日資金有幾多, 無人知道

你係真外資, 你要炒科網股未來股, 你會去nasqad買fanng/TSLA呢D有實績嘅大股, 定係走嚟炒隨時畀美國金融制裁嘅港股買700同美團?

北水流入香港, 最係都要用港元找數, 香港銀行收到人仔會賣返畀支那換返港元/美元, 結果係支那要流出美元到香港買港元
依家夠有通脹 無通縮啦 印錢解決
平生未見1個鐘成交950億,

代表什麼
咁係咪解釋到點解港元咁強
瘋狂用人仔嚟買走晒港紙

有無辦法知 過去幾個月 冥幣佔外匯儲備幾多?
總有人走唔切成為韮菜!
你睇吓大陸幾多人連跌市都唔知?
有日人仔可能跌一半
你有道理
你睇下人地跌完掃貨既話而家笑到卡卡聲啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞