北水流入數據,代表乜野,請自行想象

239 回覆
332 Like 8 Dislike
我唔係人身攻擊
樓主好似唔係做櫃檯
做櫃檯忙係事實
對客又唔可能成日撳手機睇資訊
我係客觀分析
中央發美元債俾金管局, 所有都係美元資產
大部份連燈仔不嬲無腦
只要中國主權債個liquidity 夠,問題唔大,更何況Hkma 都係hold to maturity 為主啦。
除非你ff到中國其實係default 左,而Hkma 又唔出聲,又唔write off筆數,咁就另計。
分析股市要有framework,由國際經濟政治格局,至地區,至市場情緒,大戶動向,都同升跌有關。

資金流向都要放入呢個framework, 係咩原因流出流入?係多於平均定少於平均?股市係整體risk on定risk off,定純粹托市?

其實個世界從來冇圍住香港轉,本身就係有好多大因素影響股市。
雖然有啲國家好邪惡,但經濟唔一定會崩潰,外國人見佢股票便宜,仲會入去買股添。

有啲國家好正義,但都會遇到經濟衰退。如果股市過熱,聰明資金一樣會先行獲利,流向股值偏低之地。
push
呢幾日都有北水喎,點解會跌到仆街
外資走lor
但港匯仲係強邊wor
外資直接draw 現金走 lor 。
我諗本身都用唔盡個quota
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞