北水流入數據,代表乜野,請自行想象

239 回覆
332 Like 8 Dislike
唔該巴打,公開的最盡都係搵到annual report...

巴打有冇見過公開資料係有寫portfolio買乜…因為我當時搵的目的係想知其實有幾多係買緊大陸related的美元債
差唔多好放 過多排實跌到仆街
想問下點為之大陸related美元債?
大陸盤好似得RMB bond
我check返應該美債絕大部分都係國債黎 (around 75b)
有個盤hold corporate bond既大概4b usd到
但主要都係美國大型公司如AAPL GS等等
預示嚟緊好撚大鑊
大陸related指內地民企/國企的美元債

你講的數字係公開資料定內部野?有冇辦法網上搵到?

外儲有3xx B,巴打有冇記憶其他的2xx B係買緊咩?

好多問題,如果太敏感就由佢,大家安全為上
一早feel到港紙/港股好危險,所以轉晒美金+離岸

仲諗緊幾時將淨低既存款拎走
左手交右手姐
偷龍轉鳳
想問下點樣係隻app到按依頁出嚟睇?

click呢度
無知一問
係大陸買港股係咪冇辦法轉黎香港倉?一定要係果邊做trade先得?
THX
只睇單日額係細,但日日都幾十億,幾乎不間斷。
一個月就上千億架!得閒計下大概呢兩個月流入左幾多北水先。
我都唔知,但我估應該唔得…就算得,都應該有措施焗你賣左股票d錢就要返大陸
南向北向都多咗。主要係A股成交大咗好多,已經唔係托國安法嘅問題,係資金全面睇好A股。

你地可能唔會睇A股成交,所以淨係會諗究竟有乜嘢陰謀去掏空香港呢?

其實就係炒A股同港股咁簡單。

滬深兩市一日成交15000億人仔,港股只係小朋友嚟。
就好似係古代兩個大國往來運送嘅貨物數千噸計,而出入口係一條小村莊。啲村民諗,死喇死喇,咁多貨物運上北面,一定係官府每日偷幾隻蛋,偷幾棵菜運上北面喇。
樓主今日又點解讀?
升市=走資
跌市係咩?
因為佢哋係立場行先
預設咗個答案(搬錢走)
升市=走資
跌市=走資
你有無睇過強積金個核心持倉?
有幾多間MPF俾你買A股?
幾乎係無
以前90%添
依家得返40-50%係經香港
我都唔明
Push
潛左水
回今日,61億淨流入,跌363點囉,可以下o既結論只有如果冇61億,就應該跌得363點,冇其他睇法,因為其他睇法都係靠估

其實我好似冇話過升市等於走資...

同埋,我開post係想交流下,睇下自己諗野有冇漏水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞