[工程屍]2020準見習工程師搵工情報&失業調查 (31)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
southa 15個月糧, 大假多, medical benefit 好好, 但好少請人
讀Engine既有幾多個真係想讀Engine?
公開試考得差咪入啲大學收生夠低分既科囉
有得揀BBA有幾多人會走去讀Engine?
W記不嬲大部份後生仔番工都遲半個鐘至一個鐘
得啲阿叔先會真係830番工
但班阿叔有唔少都係830番公司放低袋就落樓下食早餐
呢樣同男仔女仔無關

(認真MODE) 收幾點最主要睇Team & 你大佬係咩人 & 你做邊單project & 你識唔識反抗
我以前行scheme果陣跟既大佬晚晚收12點
明明唔係趕緊圖都鍾意留響公司做到12點
每次我都係6點就走人
除非趕出圖先會肯做到12點
佢成日話我太早走我都唔L理佢
有種炒L左我囉, 我呢啲Cheap labour係炒人都唔會炒我先
Southa 都叫沒落?唔起眼姐

今年有法國公司入股,又中左兩間醫院,睇個勢有排做
Southa 仲出緊 15 個月糧 ?
剩係蓮塘都做到仆街
我 全港除咗gbus之外 所有bba programme都夠份
利:KongU engine
想知mech係入邊係做邊範
PM問題
bba 依家19-21分都大把科可以讀
唔係好多人係w記會晚晚做到十二點
觀塘a
即係arcadis 定Aurecon
想知點打法
當年有offer
reject左
老實講 正常真係俾資源train點會報標做起
起碼應該係幫手run一單再自己run一單先報啦
乜都唔識憑空想像咁報咪報到錯哂又唔知自己做緊咩囉
報標最少要SE
家下收銀既tender圖係鳩到跟圖報都會含撚
Design and Build 更加要經驗
唔好以為幫手run一單之後佢地就學到野。
完左MT之後自己run個單run到一篤屎咁,俾人投訴就lur佢老細,最後要一班engine同佢執手尾。
明知班MT兩三個月就走,邊個會花時間認真教佢,自己既野唔使做?
未grad
咁伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞