[工程屍]2020準見習工程師搵工情報&失業調查 (31)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
Mech
垃圾一間
in完先講
要返更
仲問我最低接受到幾錢人工
in下又唔會蝕嘅,人地問你人工就講多兩K,等佢慢慢壓
下年beng civil畢業
想問有啲咩係畢業之前要準備好
保持肝臟新鮮

但係讀master其實有冇用?
有 轉行/去外國做
個肺呢
MFC 有好多covid cases ?
在呢個咁的市道, 加埋政府政策又無大基建job, 但各位都無俾人炒到的, 其實多數都係呢行的精英/半精英人士
有間叫ISPL 的公司, 返工3日就要人打真軍
可以諗下做中移動GT/MT...... 幾好做, 雖然底薪唔高, 但好hea.....15個月糧, 朝9晚5, 做關於mobile, 5G 的market research, 幫公司去bid 頻譜的工作, 其實都唔錯。
其實數標都可以學到好多野, 如果只係quote 價, 計加減乘除當然學唔到野, 係要學一D 標書無specify, 但實際工作又需要用到的材料, manhour estimate, 咁呢D 咪叫學到野.......不過做tender 學唔學到野都好睇跟邊個老細。
KML 間公司勁亂, 垃圾黎........
佢地都係假膠黎
成班都係想我同其他未有offer嘅巴絲奶佢地鞋底姐
咁有冇機
人地問有冇野學,唔係問點樣射波。
MT只會睇Spec quote 價,連Supplier 都要你俾埋。
計工數,做program,Cash Flow,technical write-up俾MT做佢地都做唔到
Design & Build 同 JV 仲多野搞。

啲百零萬標仔俾MT玩就還好。大標唔會有時間都唔敢俾佢地玩。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞