[工程屍]2020準見習工程師搵工情報&失業調查 (31)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
唔洗某,我可以話你知直頭大部份都咁認為:
我出糧俾你係請你返黎做野解決問題
大學無教㗎,仲要我教你點做,你當依度學校呀

以上概念只係唔同人用唔同方式表達出黎
Bse degree?
入得番工程e行真係被選中嘅人證明佢地係精英,唔洗教,識自動波做野學新野
請造句
大學生,____都唔識?
Ching你幾時in㗎 佢話一星期內 呢家都未有
6/7 上個禮拜打過去問 又話冇咁快出
本身聽日in 依家唔知會postpone到幾時
巴打係本身聽日first in 定 panel ?
其實基本上只有client或top tier consultant先唔會咁念
一間Geo 勁到好撚癲既公司
夾過入面好多都係PhD/劍橋Grad
有無人覺得呢個時期仲係GRADE PO討論嘅都係垃圾
同時好似幾好pay
識人Mphil畢業入去GE有24-25k
你做aecom咋
所以話做得番本行嘅人都係精英黎
連登仔成日屈我玩膠
明明我只係講事實
First in, 佢話得就直落panel in
當然
但係至少會recognise大學生一出黎唔係end product
做到productive野前需要一定嘅training/catchup/自學 etc

唔似consultant一返工就頭個禮拜想你打真軍
多唔多人返緊consultant開始有壓力?
返左一個月就有壓力
咁趕Tender日日要係office訓果陣點算
BSE degree
到你開始上手就困身
原來bse degree外國都有人睇
成日覺得外國唔當係工程degree
因為無樣精
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞