[選項][武俠][長篇] 路仔 穿越到武俠世界 (30)

1001 回覆
31 Like 7 Dislike
有冇得學空明拳
殺哂再自己入藏經閣搵
人地一粒核彈射埋黎 老人家食你一下骨都碎啦
A
焗住閃黎計 佢叫避得好光彩架啦
自己唔敢接就話根本不宜實戰
閃去人背後個feel好似跌落地揦返拃沙咁
仲要閃完再退開
直接左/右移一兩步避光彩又正氣得多
最後加多個變手抱胸動作
真男人硬食少少爆風有乜所謂
身法慢少少都收皮
陣間核爆踢又miss唔通又話追命套rider kick不宜實戰
你睇周廢老淆到要避去路叔後面
正常邊有人咁避招
其實長拳起手咁慢 的確係不宜實戰
做咗太耐圖書館管理員
其實周廢老先係不宜實戰
江湖規矩叫人出招第一下要接招都唔識
叫人打自己走佬不如唔好叫
咁讓係呃人走位唔係讓一招
有冇得自己研究改良下做路叔版本嘅驚艷一槍
B
撚撚下
其實路叔真係擅長劍法咩
成日用唔代表擅長喎
其實得正反手見得人
對比黎既姐 比起拳腳 自己劍法正常D咁解
依家有rider kick
計等級應該高過無名快劍個前置正反手
所以依家擅長空手
外功得追命腿 同 男人老狗玩扇
劍法有萬劍門軟劍法 複姓佬基本劍法精要 反手劍 拔劍術 破箭式
跟複姓佬學完應該都唔太差既
講真基本果d應該係人都識
即係好似飛狐外傳胡斐去食飯問d二打六點用刀先get到佢祖傳刀法點用
破箭式其實睇返字係聽風辨位
懷疑南宮廢老仲有一半冇講
跟住空手仲有樓豬最愛嘅分裂同彈J
雖然都冇乜用
(九奪:屌哂你地老母我好想出場呀)
九奪
明明同追命腿一樣係新手招點解九奪出場率低咁多
追命腿淨係學左6腳 無名快劍又未練成 九劍又學得一招 幾時先練得成一套完整武功
陣間動議用九奪搶周廢老個拳頭
北冥都係段譽殘缺版得手有
---A---

「好,那前輩就再試試在下的腿法吧。」路仁甲說道,同時輕輕擺出另一個架勢,不少內力也慢慢集中到雙腿之上…

「好,出招吧。」周前輩雖是如此說道,但他額角那緩緩流下的汗珠,早已不慎透露出了他那緊張的心情…畢竟周前輩長居藏經閣,如此與人比試,可能已是數十年來第一次了,而且剛剛眼前的「覃汨」那一擊,更是不可小覤。

就在一眨眼間,路仁甲使出一招「追影」,整個身影就像在周前輩眼前消失了一樣,而周前輩也感覺到那股內力流動,隨即往左方揮出一拳,此招似拳非拳,卻又有一股柔中帶韌的拳風,直接把準備進攻的路仁甲嚇到,隨即退後兩步。
路仁甲退了兩步,卻又不會因此停下,隨即又使了一招「追風」,整個人往前一衝,便有如疾風般穿過了周前輩,去到他的身後,而在旁邊,只見周前輩手中擺著一個招架動作,就像已擋下了路仁甲這招一樣。

「不錯的腿法。」周前輩喃喃道。
「前輩的拳法卻是更為玄妙,似有若無,明明是拳,卻又陰柔如此。」路仁甲答道。
「這招是祖傳的拳法,普天之下可能只有我懂了。」周前輩略為無奈地說道。

此時路仁甲心想,這招拳法似有若無,可算是生平見過最為古怪的武功…
自己該如何進攻,心中還沒有一個決定…

A. 追電 以速度壓制進攻 來個以快打慢
B. 追浪 上前近身戰
C. 追神 直接開大招
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞