有無人用hsbc開離岸戶口(2)

1001 回覆
13 Like 9 Dislike
依家開唔係barclays穩陣過hsbcuk咩?不過前者好似要搵律師certify
無錯要搵人cert
我仲未收到卡...
其實無論Barclays international 定hsbc expat ,都無英國本土ring fencing 因為都只係英國屬地嘅戶口。萬一(只係萬一)有咩問題如果要親身去解決,唔排除真係要飛去嗰啲島度
至於你話穩唔穩陣,其實啲外國政府好少真係要完全搞死一間大公司(前題係佢真係HQ係返歐美國家)或者好似雷曼咁見死不夠都好少見,不過搵方法迫佢換管理層甚至搵個藉口派官員入佢board又唔奇。如果你開到hsbc U.K. (真。英國本土嗰個)咪照用囉,起碼佢點都要先守英國法規先。
其實hsbc us有冇用? 見大家都係開uk
我有UK同expat 但最後揀左擺expat

因為Expat可以放50kGBP等值既錢 但UK唔得
US 可以ACH Firstrade/IB 我申請緊
再報告比大家知
WHY NOT BOTH
上網見一開有人係美國開到但一開就premier
我諗因為英國(如果有理由比到)應該就可以開個普通戶口(而家唔肯定,以前啲舊同學去英國讀書係中環嗰邊開,查branch code 似乎係倫敦唐人街分行)。
之前fb啲英國page 好似有人暗示過倫敦唐人街好似有得用香港address proof 開戶,呢個我都未識人試過要睇有無巴絲fact check到
U.K. 我問過currency account外幣計relationship balance
但唔知外幣嘅balance 用唔用得嚟計入premier
Both 左
但home country set做expat
早知上網預約
我去行分行問 佢話幫我預約 但佢話可能要等成個月
我用premier 搵個客戶經理十次打比佢 九次搵唔到
真係未撚見過d 銀行咁西 用到呢d 級數既戶口都要受氣 真係十次有九次搵唔到人
我已經開左hsbc us係premier, 我有話開最普通個隻戶口就OK
我見大家都係申請uk, 諗緊係咪uk有d特別保障us係冇既
保障好似都係50k gbp,聽聞英國premier 算低要求(50kgbp, 大約得香港要求嘅一半),咁嘅話會比你更大彈性用啲錢,算唔算特別?
我都係..10次9次搵唔到
BTW 開完US 我打算開AUST
一開始最易開係UK 就個個都開UK
U.K. 唔係要比實質證明(屋契、學校信)先比開咩?
唉 我諗住申請個uk 來買樓
但聽d 人講又要有proof 我驚又申請唔到
係今年嘅事?
不過有樣野,你收左卡後要activate 同改密碼
唔知新客戶有無得就咁係ebanking / 電話activate 就用得
我成十幾年前中學雞過去讀書開,嗰時英國啲銀行好撚落後,去atm activate完仲要unlock pin 先用到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞