有無人用hsbc開離岸戶口(2)

1001 回覆
13 Like 9 Dislike
查到。海外提款都得。
我去旅行果陣成日咁做。
不過唔知 SG hsbc 要唔要好似香港咁,要開海外提款功能
謝謝咁多位~
一定要開,打卡背面電話跟語音指示就得
sg要activate海外功能,㩒錢轆咭直接扣相同外幣户口入d錢,㩒港幣扣港幣户口,户口唔夠錢先扣sgd同收charge.
我個hsbc sg premier 經理係個波婆,啲英文難聽到~
直接扣外幣戶口,呢樣方便。
香港只有花旗有呢個功能
第時HSBC HK Premier/ Adv 都會有
你晌匯豐做?
此包羅 12 種貨幣的萬事達卡扣賬卡將率先發行予滙豐尚玉客戶,滙豐明年將會發行另一張扣賬卡至更廣泛的客戶群。

https://www.about.hsbc.com.hk/-/media/hong-kong/zh-hk/news-and-media/190709-hsbc-to-launch-the-first-ever-twelve-currency-debit-card-in-hong-kong-chi.pdf

不過睇個款應該會延遲
LM
解決了,要擺錢入current acc 先draw 到錢。
我之前放左係saving acc.
去百佳contactless 都用到
呢樣係同香港好唔同
澳洲、台灣、馬來西亞、新加坡全部都 Everyday Global,係香港仲未轉,難晒大譜
估唔到香港咁 out
係香港用唔係會收oversea charge咩?
我有張us debit card 但仲未收到pin
$0 charge 海外提款同消費,係邊個國家先有?
我有張us 但得USD既current同saving
有冇巴打知點樣可以加其他外幣戶口落去?
HSBC hk 想昆9人上Jade啫,唔係咁J同P咪冇分別
上面講左,澳洲、台灣、馬來西亞、新加坡全部有

可以 Search 下Everyday Global,有就得

香港都有,但要 Jade...
HSBC uk 會收3%
我都想有資格俾佢坤
終於收到電郵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞