英倫扮工室(36)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
你個visa幾耐就交幾耐
就係唔等得 等得既唔洗煩
無論點都係要等到出年 點急都急唔黎 係咪有咩原因一定要咁搞先
有工等住我
我覺得最後bno會同point based system炒埋一碟 而bno holder有多幾十分咁樣樣就算
真係唔信會有separated path咁認真
佢可以點等你先 咁急叫佢搞tier 2啦
如果唔肯搞 揾過份肯搞架啦 睇過款 遲早一係你飛起佢 一係佢飛起你架啦
停薪留職到我返黎
咁我會當呢份工係水泡去試下揾其他工
Visa 就完,冇人會請
幾時完 就係呢段時間睇下扑唔扑得中間公司肯出tier2比你 好過等幾個月啊
一個月內,仲有而家點會有人出T2,經濟又差,point based冇咁煩
同埋驚入左香港出唔返黎
唔可能
真心希望有screening 加英文要求 起碼黑警藍絲唔敢申請
screening 篤灰
冇做過非法行為點樣出唔返黎
咁撚多fake news
link呢
我要like爆佢
公司年尾會調我過倫敦
開始plan個流程
想問下以下租樓計劃有冇問題/漏洞
謝謝

1.十一月尾過飛過去幾日,之前搵定一批心水單位,過到去瘋狂睇樓

2.走之前搞掂晒簽埋約(可唔可以12月中先起租定要硬食半個月?)

3.十二月中一到步就直接去果度(點樣攞鎖鑰?)

咁樣做係因為想避免去到先住酒店搵樓要搬兩次,果刻應該好累加好煩,想一到步就可以開始settle down

唔該各位
公司調都唔幫你安排?
有relocation vendor
幫我搞飛機, visa, ship野, tax 果啲咋
但搵屋要靠自己(佢有少少錢資助但搞要自己搞)
瘋狂睇樓
英國唔同香港 好難咁安排
幾日未必睇到好多間 (especially during lockdown)
兩個星期先起租冇問題,一個月我都試過
1. 搵定一堆約好時間係ok
不過近期玩法 virtual viewing, 即係佢地拍片你睇
可能唔洗約咁多時間

2. 睇你同咩人租, 如果agent要做admin/check credit(你應該冇不過做野都係慢), 準備一舊錢比deposit同6個月-12個月既租
宜家簽約好多都係經email, 所以其實你個問題係要show到你有居留權

3. 難D,要同agent/landlord夾,到時可能要租一陣airbnb
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞