英倫扮工室(36)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
老細催鳩左我幾次問home office 點我可以點答佢
‘幾好
工作上好專心
無咩distraction
易左分配時間
效率高左
希望其他同事都提升左效率’
係講緊內政部
問我BNO 點,去唔去西班牙,係去就要返香港搞手續,唔係去既佢同HQ 講
I like this reply
你叫佢問番Home Office
未出鬼知呀
我答佢:我都等緊,我仲急過你
感覺上英國經濟開始承受唔到比人WFH
好多行業掙扎緊 遲早會帶累其他行業一齊死

係 好多人都想WFH 但如果office workers 唔出返黎 消費 最後大家攬住一齊失業
sor 有d 1999
因為我見有d公司諗住WFH到年尾
但我覺得英國政府會迫返佢地出黎
因為transportation hospitality restaurants pubs依d行業就黎死
最後knock on effects 好多人都會失業
WFH個d可能幾個月後連工都冇埋 大家小心
而家有啲公司都已經研究緊有冇需要有實體嘅office,個個wfh 又可以cut cost
TFL 其實長期under stress, hospitality, restaurants, pubs 哩啲其實同返唔返工做嘢無關
聽同事講
如果要返公司都會帶飯同踩車
叫人請假係英國周圍去旅行消費仲好啦
唔好搞我個wfh 阿
Same.
我已經花錢買呢樣果樣去enrich 我home office / staycation ,我嘅disposable income 拎返晒出嚟,放過我啦。
唔係可以叫公司畀eqipment?
出黎搵命博咩
叫下takeaway 咪算囉
Agree
不過如果係做藍領嘅話真係幾有影響
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞