IT討論區(89) 唔好再吹奏IT喇 IT狗好慘架 嗚嗚

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
咩黎
fg:我要努力工作,做一個有用的人
宜家:努力工作人工比廢柴仲要低,吹下水又一日就算
無work visa 加你個人唔係果邊你都唔多洗諗有reply
除非好勁
香港係慢幾拍
就好似近一兩年先開始devops
外國行左好耐 份份工都想你有devops experience

同埋間公司本身用.net framework 就話轉core 姐
本身用開JAVA/NODEJS 做底既話一轉就成TEAM連埋個HEAD轉都似

另外.net core 3.1 都唔係launch左好耐就準備出.net 5
其實5 冇lts,我諗都係第一水試下水溫先
6先係戲玉
3.1都夠stable又lts,夠玩幾年
3.1 真係比 2.0 正
之前handle過壇大單野將以前公司.net mvc. project轉做core3.1,第一比我感覺就係瘦身左一半以上感覺如果c#性能再高d應該能夠取代埋java。
普通用性能已經唔差, .net core仲可以響docker行容易scale
high frequency program始終都係java/ c++
Java 點同C++同level
zero allocation java係快
但係無咩意思 因為
1. 我寫C唔好?
2. 同其他部分交接computation result個時 都係慢到仆街
java tune好gc係可以做到low latency的,c++同java選擇好多時在於有幾多時間比你tweak
it佬點做野
咁多人上ebanking睇下拎到1皮未
個網都可以404
乜都冇做 又冇過數
靜係view 係個db select返個戶口總數
咁簡單都可以冧
牙羊
有咩唔可以係docker到行
呢樣真係cls
估唔到咁都冧咗
香港d it佬
testing果陣靜係試到
自己login到無事 自己a/c無bug就算
hea到
大貓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞