IT討論區(89) 唔好再吹奏IT喇 IT狗好慘架 嗚嗚

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
Prototype oriented

咁咪寫type script囉
未聽過,除左js仲有咩lang 係po
Ts就唔係js啦,我都鐘意寫ts
Ts 都係po
工業大廈既it公司成日覺得好頹
有interview都唔想去
人工
返工為人工
咁其實都係oo既subset姐
所謂prototype其實都係dynamic new class同function
Ts我當係oo嫁啦
人工
返工為人工

當然廁所乾唔乾淨都好重要
真係垃圾黎
不過agree
有人工+唔會比人炒咪繼續做
得閒自己踢部vps玩下新tech咪算
其實 唔完全可以咁講
如果話prototype係oo既syntax sugar
咁oo就係procedural既syntax sugar

而且js有得dynamic change prototype which is significantly different from oo
想問下白痴問題唔行jsp個web行係邊點connect個app server
sorry fg唔識
我會當哂全部係properties
New from 個prototype入面啲野有啲似全部ptr
鐘意console.log = ()=>"fk"都係reassign個ptr
Oo似struct
Po似struct入面有一堆ptr
又好似真係全部萬劍歸宗
巴打 如果係主流language入面你會點排?
Front end行咩先
而家啲js framework收埋啲ajax唔比你見到姐
就當係行js呢?
唔行jsp佢同app server會分左兩個server?
sorry問錯,靜係想知係program入面點connect返frontend除左jsp
exactly
最慘係,工廈區塵土飛揚,大貨車出出入入,
仲有通常而家工廈區都逐座拆卸轉商廈,所以周圍都地盤
返工放工都有生命危險咁
傳統型好似asp/jsp/php咁,係server render完就唔連,等你下張form
但係而家新興既single page front end,會不停係front end用js manipulate個html,又不停ajax call back end,再loop改html,做到唔轉page都係咁有content出
Front-end個js engine會食左好多load
Back-end就淨係做rest controller,db operation之類
Nonono你呢part仲係oo
Dictionary as oo都仲係oo

Prototype 既standout point在於Object.setPrototypeOf()
https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript/Reference/Global_Objects/Object/setPrototypeOf
咩叫主流
Btw必須提醒下 呢個係手巴個人主觀意見
就Git hub最多人用個10個language
react都會食好多?定佢純粹係快
React/vue/Angular呢3大妖魔都係client side rendering,成個html用js engine render出黎
快唔快就好睇use case既
平時寫program真係會用?我見到堆紅字已經勸退左,改呢啲隨時玩爆啲js framework
ths
好勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞