排球少年!集中討論「7」

1001 回覆
21 Like 2 Dislike
我其實好現實
大陸係仆街 鼠繪都係用老翻漫畫海賊王去賺錢
仲試過寄信都尾田 果時睇到都笑撚左
但係佢翻譯同美工都好高汁 好多聲效字都會整埋出黎
依家變左官方正版反而九唔撚搭八
大陸認真搞既野十樣死足十樣
其實古館老師啲分鏡已經可以直接變成動畫,唔明點解仲會cut嘢加嘢
我都覺得佢無繼續打排球好可惜
但係又覺得佢選擇去環遊世界,
挑戰唔同嘅嘢,好有西谷嘅風格
我覺得古館老師對所有無繼續打排球嘅角色嘅畢業安排都好妙,尤其係西谷同北信介,北隊長做米農真係好似繼續守護後輩嘅「稻荷神」咁嘅feel
影山同日向已經再版左一次
我覺得再再版機率好微
所以買唔返黑色波衫版已經認命,今次橙色版絕對唔會錯過
但木兔波衫版真係好好好好想買到
我又冇所謂
可能追開巨人
一個月一集都係咁追
啱呀 高中打排球唔等於大個都要靠排球黎搵食
只要每個角色有翻自己嘅個性 特色,而又make sense真係好正
木兔粉
我想佢出figma,出完一隻就唔出
係咪講緊言出必行嘅第三球?定宮侑嘅跳飄?
我覺得球球都好型
西谷真係不得了
佢第一次出場著一騎當千tee接影山跳發嗰個分鏡真心對佢一見鍾情
手指指住邊個有冇?
嗰張型撚到
指邊個
我反而睇呢類學生為主漫畫
最鐘意睇老師講道理
講手指我淨係load到及川個超級長傳
依一段真係痴撚線
雖然冇打過學界
但都feel嗰種熱血/友請
其實接牛島個下
變左沙排景,係咩意思
我個人解讀係,佢六年前接唔到牛島嘅扣球,但係佢呢六年間將老師教佢嘅「行遠自邇」放係心入面一步一步咁修煉,尤其係打沙排嘅三年,打沙排發球,一傳,托球都要學,但係呢一頁日向準備接一傳嗰陣個腦係有點慌亂,
(同埋個「恐」字,我見到有人話其實係「恐くない(唔好驚)」,所以睇得出佢不斷叫自己要冷靜要冷靜咁)

但下一頁之後就轉沙排景,眼神即刻清明左,

我覺得係佢又諗返起老師(+西谷)嘅教誨同埋打沙排嘅三年,
佢自己知道其實修行完嘅佢自己已經唔係六年前嘅自己,
所以唔再驚去接牛島嘅扣球
呢一頁可以睇得出佢排球生涯,高中同沙排各佔一半

上一話嘅Load Save已經算係回應左高中嘅回憶
所以呢一話就係回應打沙排嘅三年
同埋呢一頁,佢隻右腳係跨過左六年前同而家嘅分鏡
我覺得係代表佢嘅成長

sorry吹多左作為日向推我真係好鍾意呢一話
清好犀利
雖然知道同沙排歷練有關,但冇諗得你咁深入
我睇最後挎頁果版完全冇留意到對腳
我都好鐘意日向
因為自己都係矮仔
又有玩運動,雖然都係街場
所以好日向心情

「而你現在明白了,有些牆壁只靠「埋頭猛衝」是打不破的,那時候需要的是知識·理性·還有思考。日向,當下這個瞬間也是「排球」的一部分,要考慮到獲勝。
今後,你的身體還會成長發育,但是,在隔著球網高牆進行的競技體育中,190cm也被稱作「小巧」的排球世界中,你一定,今後永遠是「小個子」,比別人的機會更少,這點你必須明白。而這些為數不多的機會,你必須一個不漏全部抓住。
…你,你更需要隨時以萬全的姿態,站在機會的最前線。」
老師呢番說話真係睇親都乸住乸住

好唔甘心呀
巴打嘅解讀令到我覺得排球更加好睇

自己睇淨係得感動
睇埋評論會覺得滾動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞