排球少年!集中討論「7」

1001 回覆
21 Like 2 Dislike
之前覺得佢on直,講嘢悶
呢套漫畫我無正式翻睇過一次,係有時是但睇返中間既話數消磨時間,再從頭睇多次一定有唔同感受。好似slam dunk咁我一年都重睇一兩次,排球真係要多好多時間睇

唔想佢咁快完,岩岩先第二個轉捩點,咁快完又睇唔到佢地成長
最緊要係好撚有型
細細粒但係個守護神形象,全隊人都信任西谷可以救到無敵既發球同扣殺
lm
今話d 分鏡又係型到爆
古館老師真係超神
排球真係睇過咁多漫畫
分鏡 張力 做得最好既一套之一
我個fd淨係肯睇動畫
唔肯睇漫畫,又唔俾我劇透,結果都係冇人一齊討論

由呢一頁開始睇到眼睛出汗
我一訓醒又睇多左一次
370話日向係巴西訓練嗰陣床頭就掛住左呢句
佢嘅努力無辜負到佢

再check左呢句嘅來源係《禮記·中庸》
所以最準確譯法係「行遠自邇,登高自卑」

睇完中文
接完球之後的下一步動作
下集
大地同教練個句語帶雙關?
白布居然支持日向
排球雖然好似冇咩人討論
但其實漫畫好似賣得唔錯
依家連登都吹奏鬼滅同咒術
兩套都好睇(不過鬼滅無動畫加成真係好一般)
但真係代表JUMP所謂既友情努力勝利應該係排球
我覺得仲好睇過入樽
兩套都無超能力 畫風就唔比 風格唔同 (但係我覺得古谷老師分鏡仲勁...)
入樽本身都好神 但係我覺得太煽情(亦可能因為井上老師趕住收尾)
好似依家排球咁 一個高中聯賽並唔係人生全部
大部份作品每次畫幾年後都失哂控 為畫而畫
但係排球跳過之後每個角色唔多唔少都有成長 睇得出係計劃好
依家既每一球同過去都有銜接 每次睇都眼濕濕
回憶又唔會太長 好多時都係一兩頁 最多就一話
成部作品都好完整
不過我估古谷老師唔會再畫落去...最多畫埋日本隊
咁動畫又真係好高汁嘅
白布係用念力叫影山傳多次俾牛島
不過白布成日用日向黎串五色
佢譯得唔好
人地個格仔本身勁多字
係,運動漫畫黎講有Slam dunk既影子,有過之而無不及
我都係,身邊好似唔多人睇,就算睇既都係就咁睇,唔會諗下同討論下
呢一話可以丁爆日向,真係好正
下一話再扣球得分真係完美
老師我想睇日向成為japan
唔係追慣漫畫同動畫果d
覺得一星期一集太耐 睇得唔爽
所以儲哂一季動畫先睇
但我就覺得每星期期待新一集,每新一集再討論係另一種感覺

所以我好慶幸連登有排球po
thanks
老師係我喺排球入面(選手以外)最愛的角色
一個好老師先可以為學生的一生帶來好的影響
以前我最鍾意Slamdunk
而家覺得排球已經超越咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞