如果有得去英國,邊個地方好住?

441 回覆
13 Like 60 Dislike
明解明解~

係呀, 過河就係 Gateshead 同 Sunderland
加埋已經係三個城/鎮
Newcastle city centre Georgian 黃色石建築真係好有氣派
但夜晚 clubbing 出來的醉貓, 真係好煩下

Berwick upon Tweed 坐多差唔多成個鐘火車
不過如你所說, 又係好靚
仲好有歷史意義
曼城正
同感
屌Newcastle 啲口音真係聽撚到頭都大,住得耐應該可以去MI5 做解密
有海 多香港人 都多大陸喱
香港人既思想好似唔住大地市就會死咁
係英國住係好難可以duplicate你係香港既習慣

郊區同沿岸大把靚景 低密度地方 好住好多
同埋好多工都俾work from home 特別係今次lockdown之後應該更加開明喇 (例如唔會覺得你wfh就唔係做野咁)

識好多英國人份工係London但住2-3個鐘 away
有啲日日commute 有啲耐唔耐先出現下 都係貪地大 舒服 樓平 仔女學校好
其實真係唔會 普通講野啲人都會就你 著非英文真係好廢就無計啦 利申讀ncl uni
Leeds 嘅火車站係weekend 夜晚簡直係百鬼夜行
正,有今生無來世
哥斯拉口音
有Pewdiepie
Floor gang ouh!
Lancashire 正
淨係去旅行去過一個住過一晚
果晚就係係條橋附近睇夜景
走果時成條街勁多醉酒佬,有d直頭訓左係條街度
有個女人唔知醉左定本身係傻既,走過黎推左我一下,嚇到我即閃
果時好似九點幾左右姐
可能同平時蘭桂芳差唔多掛,但我少去蘭桂芳比較唔到
Manchester 係第二大城市
Leeds係第三大
Milton Keynes
More job opportunities such as logistics...

And close to Luton airport.

1.5 hour drive to London or around 40 minutes by train.
啲人會知你唔認聽佢地啲口音而講得清楚啲,唔會聽唔明
Newcastle 好舒服,天氣比其他town好好多,交通又方便
你錯過左d野
暫時住左半年覺得市中心安全啲 雖然試過一次落完club係街同鬼仔打交 不過啲人普遍都算好人無乜racism嗰啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞