眾志常委敖卓軒稱美國總統特朗普的支持者為「智障」

409 回覆
27 Like 570 Dislike
阿軒做野唔洗你教
係時候要獅鳥下佢教佢好好做人
熱狗on9係一件事
但依家即係當正自己係國際線大台?
當年四方李柱銘果D都未夠膽咁寸啦
第一段重點: 我表達得唔夠清晰令人誤解

第二段重點: 忘記本身自己身份係代表邊個

第三段重點:鬧人嘅時候鬧錯人, 唔好意思

第一, 最簡單 主要內容, 同邊個講, 點解要講, 重點非常模糊, 基於之鋒係道歉文當中提到, 敖卓軒係寫稿,度稿嘅人, 理應對於呢啲咁重要嘅嘢, 非常敏感先係, 但係呢篇道歉文入面, 完全睇唔到佢有咁嘅觸覺, 只能夠睇到三個事件中我哋對於佢都係有所誤解, 令人覺得係我哋做錯嘢, 佢教返我哋但講得唔好咁解

第二, 完全spin走重點, 有啲位置甚至可以話係完全睇唔到有任何歉意, 尤其第三段, 我雖然一直以 Twitter 作為面對公眾的主要途徑,但昨天在另一個平台極不友善地反駁了針對眾志成員是「中共扶植的間諜」的失實指控,措詞卻冒犯了其他人,我就此致上最深的歉意。, 綠色部分係較為溫和婉轉嘅詞語, 而紅色部分則措辭較為強烈, 帶有色彩, 當行文當中兩種相異嘅詞性同時出現嘅時候, 措辭強烈嘅一方, 往往會給與人更深嘅印象, 所以係第三段入面, 重點畀人睇到嘅感覺就係因為有人嘅不實指控先傷害咗眾志, 我先反駁, 但係係反駁嘅時候, 令其他人覺得唔舒服

第三, 全文完全唔能夠回應到大家想佢答嘅嘢:
1.你哋主打緊用香港主流民意去做嘢, 點解做嘅嘢同身份背後所代表差別咁大

2.係發表言論嘅之先, 冇同手足香港人講過交代返, 自己想做咩就做咩, 香港人因為你哋嘅言論被人連坐, 你哋有冇向對方澄清返

3.你將自己身價擺到咁高, 係侮辱咗香港人一年以嚟嘅努力, 完全冇講到

總結: 唔合格, 重作
巴打,努力
眾志班仆街諗住淡化,甚至冷處理單野
傲慢至極
這次事件是敖卓軒先把支持特朗普總統的香港人打成極右派,污名化與敖氏持不同政見的手足。我們深明大敵當前,一致對外的道理;但當敖卓軒帶頭違反這原則,與支持特朗普的手足割蓆,在國際線以自己及眾志的話語權背刺手足時,則別怪手足不信任敖卓軒,要求敖卓軒退位讓賢。
是的,在沒有法律的約束下,敖卓軒及香港眾志是可以無視這份聲明及上述要求的。我們頂多只能抵制眾志的籌款、杯葛眾志的國際遊說及行動等作有限度的反制。我僅此希望眾志憑良心,答應上述兩項訴求,回應大眾的呼聲。香港人的籌碼極為有限,兼之國安惡法將至,人人自危,我們實在容不下香港眾志再三虛耗香港人的籌碼!

我屌你眾志個撚樣,出賣義士

香港眾志,如果敖卓軒可以騎劫香港眾志既政治意志,而你地亦變得傲慢到睇唔起義士,你地冇資格代表香港人。
never forgetti
公投結果出左,63%支持敖卓軒退位

https://twitter.com/joelllammmm/status/1273276632107630592?s=20

不過佢地唔尊重投票結果

香港眾志
投票結果 唔尊重
網民留言 唔尊重

咁咪俾大家知香港眾志係幾咁傲慢囉!
公投結果出左,63%支持敖卓軒退位

https://twitter.com/joelllammmm/status/1273276632107630592?s=20

不過佢地唔尊重投票結果

香港眾志
投票結果 唔尊重
網民留言 唔尊重

咁咪俾大家知香港眾志係幾咁傲慢囉!
先唔講做得啱唔啱
其實有冇照下鏡睇吓
自己有冇資格屌最大盟友?
Hey man, are you 智障?
Hey 卓軒 are you 智障?
敖大人你都敢屌你仲唔係熱狗
唔好咁心急啦
遲少少會
佢出嚟道歉
你又炒車又7㗎喇
至少叫佢收回言論先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞