眾志常委敖卓軒稱美國總統特朗普的支持者為「智障」

409 回覆
27 Like 570 Dislike
仆街仔黎, 自大狂妄

我屌你眾志個撚樣,出賣義士

香港眾志,如果敖卓軒可以騎劫香港眾志既政治意志,而你地亦變得傲慢到睇唔起義士,你地冇資格代表香港人。

Who are you呀屌你老母啦極左柒頭 ON撚9咁都講得出 好撚野 唔怪得你係極左啦仆街含家產
好失望,其實都講得好明白,大部份係敖既個人品德問題,踩手足,claim credit, 除非其他眾志成員都係咁諗,依家感覺就好似扮睇唔到敖既言行,再用國際線威脅大家咁,我知之峰周庭果d都付出左好多,我好欣賞你地。但我始終都覺得係敖係佢自我膨漲既態度上要有一個交代,咁樣包庇同政府官員唔洗問責有咩分別

香港眾志,如果敖卓軒可以騎劫香港眾志既政治意志,而你地亦變得傲慢到睇唔起義士,你地冇資格代表香港人。
又被熱狗,唔係佢枝笛就係熱狗
敖卓軒在華盛頓可能繼續衣香鬢影,但普羅香港人能夠從獨買民主黨 (或共和黨) 得到甚麼?甚麼也沒有。
你都 on 撚9
智障唔係求情既理由
好失望,其實都講得好明白,大部份係敖既個人品德問題,踩手足,claim credit, 除非其他眾志成員都係咁諗,依家感覺就好似扮睇唔到敖既言行,再用國際線威脅大家咁,我知之峰周庭果d都付出左好多,我好欣賞你地。但我始終都覺得係敖係佢自我膨漲既態度上要有一個交代,咁樣包庇同政府官員唔洗問責有咩分別

第一段重點: 我表達得唔夠清晰令人誤解

第二段重點: 忘記本身自己身份係代表邊個

第三段重點:鬧人嘅時候鬧錯人, 唔好意思

第一, 最簡單 主要內容, 同邊個講, 點解要講, 重點非常模糊, 基於之鋒係道歉文當中提到, 敖卓軒係寫稿,度稿嘅人, 理應對於呢啲咁重要嘅嘢, 非常敏感先係, 但係呢篇道歉文入面, 完全睇唔到佢有咁嘅觸覺, 只能夠睇到三個事件中我哋對於佢都係有所誤解, 令人覺得係我哋做錯嘢, 佢教返我哋但講得唔好咁解

第二, 完全spin走重點, 有啲位置甚至可以話係完全睇唔到有任何歉意, 尤其第三段, 我雖然一直以 Twitter 作為面對公眾的主要途徑,但昨天在另一個平台極不友善地反駁了針對眾志成員是「中共扶植的間諜」的失實指控,措詞卻冒犯了其他人,我就此致上最深的歉意。, 綠色部分係較為溫和婉轉嘅詞語, 而紅色部分則措辭較為強烈, 帶有色彩, 當行文當中兩種相異嘅詞性同時出現嘅時候, 措辭強烈嘅一方, 往往會給與人更深嘅印象, 所以係第三段入面, 重點畀人睇到嘅感覺就係因為有人嘅不實指控先傷害咗眾志, 我先反駁, 但係係反駁嘅時候, 令其他人覺得唔舒服

第三, 全文完全唔能夠回應到大家想佢答嘅嘢:
1.你哋主打緊用香港主流民意去做嘢, 點解做嘅嘢同身份背後所代表差別咁大

2.係發表言論嘅之先, 冇同手足香港人講過交代返, 自己想做咩就做咩, 香港人因為你哋嘅言論被人連坐, 你哋有冇向對方澄清返

3.你將自己身價擺到咁高, 係侮辱咗香港人一年以嚟嘅努力, 完全冇講到

總結: 唔合格, 重作

屌單嘢咪之前嗰單咯…又炒起做咩…
敖狗道歉未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞