Persona 4 Golden 出Steam 版

473 回覆
39 Like 3 Dislike
哦,bye
唔好意思,將P4G 同P4撈亂左
時代唔同 機能唔同冇得比
我果時玩得好開心
你而家叫我玩steam就不了
有特價低過100就買黎支持下

覺得音樂 劇情都好過5
4同伴既絆好過5
5同伴有d人好似冇咩交流
但4路人coop就冇晒印象
可能5寫強左路人coop
搞到同伴coop弱左

東京大城市難寫d
唔同鎮仔易控制
5過一兩單事件警察可以鎖定捉主角
4鎮仔冇咁多資源加上犯人係
捉唔到都合理好多
有正體中文
想問下個soundtrack同artbook係steam 邊到down?我搵唔到
Game file入面
小鎮,學生,友情呢個設定好皇道
令玩家更易代入
呢隻無咩動作成份
其實捉唔到 係因為某個人知道哂姐
你講4定5?
好耐之前講過
5係犧牲同伴描寫同日常互動之下將重心放落社會議題大事大非度
4除左好簡單保留persona傳統對人格同真我嘅探討之外
盡量唔講d咩高深嘢
呢種手法反而係令到成個故事純粹左,亦都成功將coop玩法強調嘅人際關係同互動放大
更加唔好講5怪盜團班人嘅心態本身就有好多漏洞,作為一隻rpg代唔代入到佢地嗰種兒戲心態已經好成問題,雖然同而家咁bullshit嘅香港社會環境都相差無幾
未玩4 但係 5係好少講角色之間既互動

係都coop 最多互動就係原始4人組

摩納主角龍司杏

藝術家都還好 去到有錢女基本上已經係路人級別

因為將筆墨寫哂落社會既不公不義到

兒戲其實冇咩問題

正常十幾歲仔係咁架啦...

不如話龍司更加似一個正常中學生

只係咁岩得咁橋有種特別力量

Peter parker成為左蜘蛛俠

經歷左好多好多野

先慢慢明白 咩叫能力愈大 責任愈大

佢地兒戲係正常不過既事
當初e度有人提出過樣野我都幾記得
話四代係用commu五代用coop係有原因
同伴個角色定位唔同左,四代似朋友多d而五代就係合作者
可以睇出兩代個側重位有D 唔同
當然我鐘意四多好多,個故事warm d
而五代相對冷冰冰,同樣都係玩完二周目有d同伴個名我都唔記得
到時先買賺steam代幣
咁就錯啦
Sega發行可以減好快
而且唔係新game係移植
Steam版人中就係好例子
P4G 只係需要Remake 畫面同UI
已經夠贏
佐巴
P4G其實個主題令我印象深刻好多
啲主角面對自己陰暗面果陣睇到我打冷震
加埋小鎮生活真係幾正

迷宮簡單啲其實少咗好多垃圾時間
唔係完全無好處

P5就更偏向營合潮流
UI音樂更加正到仆晒街
但係戰鬥都幾易

各有各好啦
玩咗陣P4G 覺得啲畫質無咩問題喎 十幾年前嘅GAME算係咁啦
呢隻已經高清咗架喇
以前邊有咁清咁順
Ic 咁更值得入手啦
4代偏鋒啲
每個人都要面對自己最賤果一面
比較配合到Persona喺心理學上面嘅主題
要主角承認自己嘅惡劣先會成長

朋友克服自己嘅懦弱
偶像面對自己嘅拜金

4代修正自己
5代修正社會
當然5會感覺就係太易分善惡 王道啲
但係代入感前者贏

5減少咗真女轉嘅味道 多咗大眾喜好嘅玩索
元素
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞