PS5 兩部主機分別(光碟/無光碟)

402 回覆
188 Like 10 Dislike
佢講得冇錯喎,正常商人思路一定係要推數位
實體碟成本好高,生產、運輸,分錢畀GAME廠,仲要再批發價賣畀人
賣380蚊一隻都唔知有冇10%係入SONY袋
但你賣數位分咗錢畀GAME廠,其餘已經係自己袋
有時有啲嘢理由唔係得一個
數位版無錯係爭取入屋,但同時都係希望多啲玩家轉玩數位
咁樣長遠一定係仲好賺
價格呢啲咁易控制一定係最後做
一定係先做配套先
改變左玩家習慣先再用價格利誘
淨係出有碟同無碟版都係推緊數位啦

而且講真啦,係香港
出名少少既game都炒貴一節
一係就同人去良心店鬥快搶
380緊係有,問題有幾多人買到
380既game炒到上500
數位重慳80
當年點同
點會唔拉埋黎講杜絕二手係推數位其中一個大原因
實體的確唔會完全消失,但咪一樣會式微
PC宜家重有幾多人會買碟
game舖都唔擺出黎 display啦

其實好簡單
下一代淨係出無碟版,然後加500可以配多個專屬既藍光碟reader
價錢同宜家一樣
淨係咁做都夠打沉實體啦
無錯
根本推數位唔會得一個原因
減少成本又可以增加利潤
e+唯一問題只係玩家既習慣
其實真係唔知遊戲碟係依個年代對玩家有咩好處
如果唔係放二手出去,儲埋一堆碟好阻碇
香港又唔係啲無得上網嘅地方
賣二手買三手
根本就錯得很大
你唔好唔記得sony係一間綜合企業
想當年就係用ps3 推bluray
你估sony係任天堂咩
分割出黎做都重得啦
關綜唔綜合關咩事
做生意都係講錢既姐
當年可以推Blu-ray
宜家咪一樣可以用ps5推eshop
當藍光碟成熟左就無必要再去推呢個技術啦
搞到好似樓主係代理負責出黎解釋
解釋到口水乾
一定買碟版
你咁講
sony好多部門可以執得啦
特別係手機 應該一早退出市場啦
仲講咩"One Sony" 笑死人咩
不嬲sony 係做大塊餅
都係果句出無光碟版
係cut cost 搶市佔多過推人去食數位
唔信你咪等佢出售價咪知囉
ps5 係咪最好電視有 hdcp 2.3?
sony的確係有死推自己科技既往績

但數位版明顯唔係自家利益咁簡單
點解ms當初又要24online又要冇二手?雖然佢賭輸左但點解要賭落去?
因為如果佢真係實行到而又賣到機,大幅減少2手又有平台基數,咁d3廠就會痴哂線咁跟,唔憂冇3廠,2手從來都並唔係平台商最想消滅,而係3廠,賣你2手撚一隻等於賣幾個人,即係削減緊銷量

ms用自己證明左夾硬黎唔work,但減2手呢樣野對平台商養3廠黎講一定要做,所以行左個溫水煮蛙既方法就係數位版連減,同只可以玩數位版既機

當數位版肯減到同2手差不多價錢,就冇人想買2手,佢地d減價點解可以去到咁冇保留,4,5成3廠都肯減就係有呢個原因先說服到

所以賣冇碟機黎推數位版係一定會做,將來個傾向只會越黎越數位版,是旦一個平台唔跟,唔推數位版,差距出黎之後3廠就唔會撐,冇3廠撐除非你係任天堂,唔係聽收皮

而且sony亦都有賣game廠身份,佢地2廠一樣出game係莫大收入,減少乃至杜絕2手都係對佢地自家事業既助力,係綜合企業,bd係一環,但同時綜合企業都要推自己開發室,而且bd已經穩定,霸權在握,有所取捨係應該既
首先有個問題,個讀碟機係咪真係有你講到咁貴
官方定價好多時係策略,唔能夠直接反映成本
係咪電視支援hdcp2.2 就夠玩4k?
4k 碟機大約35美成本左右
個問題係sony 一向鍾意首發係賤賣主機搶市佔
但個個起到過份解讀出無光碟版係想硬推數位
(當然實有呢個成份,我唔否認)
主次都未識分
咁都叫過份解讀?
學上面位巴打咁講
有碟版好似比人打腫左半邊臉咁
只係設計上都睇到啦
再唔係睇下sony落PSN既廣告

其實都係唔係好明你個point
即係分兩個版係想用無碟版cut cost搶佔有?
首先個碟機個制造成本可以有幾貴先
要分開黎cut cost
咁不如好似ps4咁直接賤賣機啦
使咩搞咁多野出兩個版
aventertainment
直接賣冇碟機
想用碟就買外置光碟機仲好
咁你自己夠識講
"下一代淨係出無碟版,然後加500可以配多個專屬既藍光碟reader"
咁點解唔依家直頭依家出無碟版算
反正都係推數位架啦
根本主次都未識分
每代主機都係大家盡量壓價搶市佔
唔通又玩多次ps3 開局慘敗咩
btw 我已經講左4k 碟機成本咪35美左右囉
xbox 數位版上年出過係平50美
而且要推數位版一早就ps4 pro就可以推啦
洗鬼等ps5咩 , ps4 pro 都係為左cut 20美金 cost 唔要4k player

而且推數位 都要解決左日系廠問題先啦
你望下有幾多特典先得
Thx
但個網係咩公司run?
買咗就可以直接無限制mp4 down落電腦,唔見有認證同限制,好似好兒戲咁
咩有認證同限制?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞