PS5 兩部主機分別(光碟/無光碟)

402 回覆
188 Like 10 Dislike
嘩, 數碼版
買實體碟都冇用
如果差一千就可能多人買了
買外置SSD
都係果個問題 爭幾錢
要個碟機爭1500 以上就唔要

爭5舊水咪要
就係咁簡單
賣game 真係好撚柒煩,又要放上網不停開po, 好啦到有人要買,屌你老母d 乞衣又要同你講價平果幾十蚊,又要就佢交易地點時間
我玩download 版又可以同fd share 下,最重要唔撚洗換碟
一日唔BAN2手買賣 一日都生存到
無可能ban 2手, 等於同下遊零售商宣戰
全世界唔分區,唔轉acc可以玩到美版日版就唔洗買碟版
,唔係剩係數碼版有撚用
數位唔係不嬲平過碟咩
數位特價會來得快同密
首發價錢差唔多

問題係呢條友d認知好撚奇怪,sony現在的確係主推數位,數位已經超過6成總銷量

拆家效應本來唔係好關事,真係有做宣傳既得日本本土,同台灣巴哈,ps系一向都唔靠日本本土,巴哈其實主要業務唔關賣碟事,點解仲會停響拆家好重要度,一係鳩源打手一係以為個個好似老任咁?

身為香港人一定唔會感受到d所謂實體店舖宣傳同店鋪特典既

但香港一定係亞洲最大既實體通路
現時嚟講
啱啱發售嘅GAME,通常都係碟版平過數位版
咁講既話你屋企個櫃都有限數啦
你有錢買空間自然有錢買ssd
而且退一步講,半個鐘down隻game
都唔過份啦
如果唔係個個都有錢冇埞洗
買有碟多餘版做乜
點解覺得SONY唔會宣戰
其實宜家推數位game已經係宣緊戰
只係無趕盡殺絕咁解
比多幾年時間已經夠資源佢ban你二手市場啦
Pc 9成唔會放
但Ps Xbox9成都會放
買嚟玩monhunt
ban 2手係同玩家宣戰囉
一定唔會咁白痴
上次xbox咪出過事,sony自己都有抽佢水
點會做低能野
唔會明ban
推數位就得
點樣同玩家宣戰
啲人無實體就自然會去買數位嫁啦
同埋正正係xbox單野
所以宜家先慢慢黎唔一力切斬實體
但ban二手仍然係sony大方向

xbox係衰係手法上姐
扣返2成VAT稅
咪即係4千幾
唔算貴啦
香港黎講
Sony 點都要養住d藍店, 等佢地幫手散貨/搞promote
數位平過實體, 點都會影響佢地生意
好耐冇買過碟又要去訂又要去拎
想玩個d 又唔會等二手,放二手game 又多閪人窮撚講價
買psn 版舒舒服服唔洗受氣
PSP GO都做過類似野咪收左皮
淨數位唔比入碟
唔好將ban 2手 同唔推實體拉來講啦
而且實體都有排唔會消失
你睇PC就知
sony 出無碟機版根本係打價格戰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞