PS5 兩部主機分別(光碟/無光碟)

402 回覆
188 Like 10 Dislike
發現連登好多巴打混淆左以為光碟版會玩唔到數位版遊戲,所以開個Post解釋返

1.首先左邊個部光碟版內置Bluray碟機,可以玩到市面上PS5既遊戲碟,同埋可以播Bluray電影。唔想買碟亦都可以上PSN store買數位版遊戲,同PS4係完全無分別。

2.右邊個部Digital Edition最大分別係移除左Bluray光碟機,所以你係無辦法玩到市面上既PS5遊戲光碟同埋Bluray電影,想玩遊戲唯一途徑只可以經PSN Store購買。咁因為少左Bluray機成本既關係,售價會比較便宜。
同電腦冇光碟機差唔多
我兩部機都冇cdrom
AV我都係dmm買, 無rom對我嚟講真係無所謂
如果只係象徵式平得果幾舊水嘅,都係買番有光碟機版本嘅PS5好過囉!
Game 鋪遲早沒落
使撚解釋咩,唔買既大把直口唔買
講真我都好耐好耐冇幫襯過Game鋪買game,買PS4 game都係上ps store買數位版game嘅!
我插個USB blueray落去digital edition會唔會玩到碟?
但部機得8xx GB 夠位裝game咩?
琴日直播po見到好多人搞錯
Btw佢講過會平d咩?會唔會digital版加大個storage去平衡返個價?
外型都幾科幻feel,但光碟版好似比人打腫左半邊臉咁
光碟最大用處係2手買賣 又有得偷跑
無碟版平得幾多呀
買過gta v digital就知碟嘅好處
睇佢差幾多錢啦
差幾舊水就梗係買埋光碟版
老閪都買番有碟版架啦 有得播藍光碟同埋有時買限定版都係實體
好大機會唔得,除非sony自己出
可能好多人都奇怪點解會出部淨玩數位既主機, 個人諗法係:
Sony 有講過早期佢每賣一部PS4就蝕一部, 靠既係賣game 搵錢.
而實體game又可以二手交易, 變相sony個收入又少左.
所以Sony 係PS5個戰略可能係數位主機賣平D吸引你, 之後你買數位game就斷左路唔會trade 出去, 長遠講其實佢搵得多過賣實體.
佢有插槽可以加m2 ssd,同埋支援usb 外置hdd,我而家ps4都插住隻4TB儲game
可能仲會突登 光碟版產量出得少
引你走去買digital
會唔會好似ps4咁電腦mon睇唔到netflix
好撚on9
都有機會架,係都唔錯,另加ssd又貴又慢過佢本身果隻
你唔係sony貓, 點解你知咁多
蝕住賣嘅唔係PS3咩?
PS4初版已經有硬件營利
其實xbox已經做緊呢樣野,出左部無光碟機版本既xbox one,不過玩開ps4既玩家無留意啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞