電動牙刷係咪乾淨d

360 回覆
94 Like 12 Dislike
咁多人用呢枝牙刷變會咁易變敏感牙齒
刷牙過度大力先會變敏感牙齒
電動牙刷刷都變敏感牙 唯一原因用錯晒
係,上年11/12月時候USD29.9,我同成班朋友/同事夾埋買十幾支,代用刷頭都買成百個!
用左好幾年電動牙刷,d牙真係乾淨左超多,highly recommended
用埋水牙線,feel到個口真係好乾淨
牙真係好重要,有牙周病,d牙爛嘅話冇左就冇左,假牙咬合係會冇力
所以一直都有建議身邊啲人轉用電動牙刷
上次睇左個post
買左枝Sonic care 最高級個枝 AMAZON買唔洗一千
再配埋Crest 3D White牙膏 啲牙漬甩晒
係仲有啲黃 未夠白
可以參考下 好過去洗牙漂牙
刷到變敏感牙齒
咁多人用呢枝牙刷會咁易變敏感牙齒
刷牙過度大力先會變敏感牙齒
電動牙刷刷都變敏感牙 唯一原因用錯晒
美白牙膏已經係錯喇
我個個舊電壞左
但上次洗牙個牙醫話呢個刷唔乾淨
話轉動式好D
叫我都係自己打圈刷
電動超聲波牙刷真係好正, 唔介意上去淘寶搵200蚊人仔以内搵鋰充電池嗰啲, 充一次電用成個幾兩個月, 前後介紹朋友買咗超過20支 又平又靚, 一定要買鋰電池嘅版本。
咁我更正返
唔係長用 牙膏我成日轉
不過呢枝牙膏係最有效
鬼唔望炸撚到你佛印咁
我用oral b,D電好唔耐用,用左幾年要次次差。不過用左之後少左補牙係真
有漬係因為你食/飲開既野易上色而你食/飲完冇漱口清,當然刷牙唔乾淨都會影響,但除非你食/飲完即刻刷如果唔係既話唔係好關事

同埋牙縫有野係應該用牙線,用牙籤清,唔關牙刷事
要睇有無ada seal 就ok,關摩擦係數事
兩個post 到有睇過下,爆曬post 追唔切

有無用家可以講下兩件野到底好唔好用?
水牙線 , 技術差啲都撇到心口都係水
電競牙刷
Sonic care + 夜晚用interdental brush 仲乾淨過牙線
用完返唔到轉頭 已經用左幾年無壞過
唔洗買貴嘅多function嗰啲 因為我發現從來都唔會switch去另一個function去用
有無人用適齒美隻聲波震動牙刷,好似無咩用
BTW 不推文
我以為sonicare要前後刷, 原來用法一樣, 放上去就得
頻率得 9000-18000 , 起碼30000先有明顯效果

利申用緊 9000 果啲 cheap 野 , AAA 電用到差唔多一年
係, 所有電動牙刷買最basic model就夠
philips 係中國製
pan記 日本製
做人做狗自己簡
其實水牙線係有用既,因為我以前都用過,但正如你所講,會射/彈到四圍濕晒,所以我一定係沖涼時剝晒衫順便用埋,但往往因為經常沖涼後都肚餓食野,又要再洗多次,所以嫌唔適合自己生活習慣漸漸冇再用,改為用真牙線..
牙刷鬚刨不嬲都係兩腳喎 你幾時見過有三腳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞