電動牙刷係咪乾淨d

360 回覆
94 Like 12 Dislike
我用開聲波振動果款 百零蚊一支 換刷都係五十幾 牙醫話用呢隻都可以

利申年年洗牙
未過保養已經壞左兩枝,過保養就壞埋
諗起之前水牙線個打手post
錯哂比喻
你諗下手動牙刷靠人手刷,可以刷到幾快?
電動一秒震幾百次,同一個時間肯定乾淨d
利伸有用,用左之後覺得乾淨左好多
型號?
我用開獅王 好似得一款無型號
我睇完佢個比喻都笑左

自助剪髮器可以係salon 既代替品,但係電動牙刷點樣可以代替牙醫。定係你早晚都請個牙醫返黎幫你刷牙?
主題係洗牙 , 如果電動牙刷真係乾淨d , 洗牙次數一定會少左

自助剪髮器係取代唔到 salon , 除非你次次剃光
係,我以前用開手動,上年Blackfriday見Amazon Philips Sonicare大特價,USD29.9一支,當時指定貨品買滿USD49免費直運香港,同型號香港要五百幾,電壓又兼容,就買返黎試,唔試尤自可,一試好撚正!真係乾淨過手動,又唔使驚以前咁用太大力度,刷到成口血!
屌 , 俾係昆完買抽真空機 , 又俾你水到想買電動牙刷
牙刷同牙線兩樣野,唔同用途,正確做法係先用牙線清走牙縫食物殘渣,再用牙刷清潔牙齒前/後/上表面、按摩牙肉..
我枝sonic care用左4年,舊電係無以前咁耐用
但仲未壞

利申,Black Friday會買一枝新聞
正確刷牙就係
但係成個口你正確刷要5分鐘
電動牙刷兩分鐘攪掂

年年洗牙
一換左電動牙刷嗰年牙醫問做乜會冇牙石

要用就係AMAZON買
SONICCARE 大約400蚊支最BASIC舊款

2000蚊嗰D就真係多鳩餘
準備買oral b 9000

780 都唔貴
得個刷頭係德國,機身係中國 仲要香港無保養,垃圾oral b
用Oral b平野已經好夠做
以前刷完都會明顯有一兩隻牙
近牙肉位置積住牙菌膜
要補刷幾下
甚至搞到有血
而家好乾淨
同埋唔駛自己出力
少左hea刷同埋刷得更仔細
手動牙刷做到一樣效果嘅前提係你要認真刷 不過大部分人都係懶同鳩刷,用電動牙刷快靚正,接觸你隻牙一秒已經等於你手動唔知刷幾多萬下
買之前請三思!!

前幾年有個post 係講水牙線

然後好多巴打話買完返黎發現無乜用

同意,Sonicare買最basic型號4100就得,其實同貴型號一樣刷到咁乾淨,只係貴野多d屎忽痕功能,例如WIFI連接手機,用app教你刷牙、幫你計時...
香港水貨賣 $599
上次睇左個post
買左枝Sonic care 最高級個枝 AMAZON買唔洗一千
再配埋Crest 3D White牙膏 啲牙漬甩晒
係仲有啲黃 未夠白
可以參考下 好過去洗牙漂牙
sonic careo係咪都要手動前後刷?
利申用開oral b, 放上去就刷到唔使郁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞