契爺Solomon Yue:咪撚再叫香港俾美國管,我地唔係殖民帝圖

403 回覆
1245 Like 16 Dislike
答佢都費事
佢共和黨黨員,唔通真係話畀武器你咩
美國,一個同中國差唔多大既國家
要係中國組一個民主政府,可行性非常細

再者,經歷過咁多野
向心力咁強既香港民族可以點樣再under一個同自己講另一種語言既政府?

我認為呢個可能性相當相當低
獨立就係獨立
成日都想搵個新奴隸主就算
我寧願係好似當年戰後日本咁
比盟軍管治一段時間 建立民主體制 等日本人自己管治自己
都好過要靠人地黎管治自己
美國唔係一個隨隨便便就入得
如果美國係21世紀,因為自己強大,係海外接管一個前殖民地,係好多人眼中同幾百年前大英冇分別

所以美國自從2戰以黎都唔會再進行實際擴張行為
獨立都要搵人監督,引導

以香港d太監式政棍人材
獨立後必再有大亂
比人乘虛而入
上面幾條友都幾搞笑
當初有連登仔話要獨立 就話未係時候 外國唔會認同
而家美國似乎開聲問你想唔想獨立 佢地就話 我地歸英歸美歸台算啦

咁獨立啦
其實香港獨立完 做永久中立國 專心玩下銀行 金融咪算 點解咁鍾意做殖民地
兩個獨立國家先有資格講對等
唔可以有新民主中國?
唔好睇到自己咁高
外國佬嚟香港投資主要都係為咗「比較安全地」賺人仔
香港人識閪管咩
叻到盡咪又係曾蔭權年代咁
法治會有既
但咪又係官商勾結,地產霸權,貧富懸殊
基層都係無運行
英國都右
不過英國人識得唔好賺咁盡,會俾一定生存空間基層
有返d社會流動性
香港人就鍾意投機、炒賣、搵到盡
支那無垃圾,都唔代表香港人係好野
當年仲有界址條約問題呀
如果會有歸英(或獨立啦)發生的話, 就會經公投啦.
97 前首長唔係由民選議會選, 去到92年議會先有變相全直選, 但84年已經簽咗聯合聲明. 而當年係中國反對英國改變香港政治體制. 但如果係歸英的話, 到時個環境已經同當年完全唔同, 所以你聲稱"有人英國照舊好似當年咁為左英國本土利益賣左你出去", 本身已經唔完全係事實, 而且之後更無當年咁嘅環境. 反對唔係問題, 邊樣先對香港好, 可以慢慢討論出結果. 但請base on 事實.

問題係, 今時今日英國海外領土嘅制度, 已經唔再係你口中嘅殖民地.
如果係孫中山 三民主義既中國 香港人願唔願意 認祖歸宗 《(事實既野 無得屌 )
獨立呀!建國呀!

點撚解要搵人黎管香港呀
去到呢一步
居然同人講「我哋淨係想換過新奴隸主咋」
我保證全世界都會永遠再睇唔起香港人
真係諗到就燥
死傷咁多全部變晒笑話
真係屌你老母
第五十一個州又點睇?
"支那無垃圾", 手機打字成日都出錯"係" 同 "無" 呢?

呢兩個字手機放隔籬, 真係玩死人, 一打錯成句個meaning 完全相反
連自己嘅未來都想交俾人
咪癡線啦
係咪真係冇搏頭到咁呀
都應該要獨立
同埋講到呢d自決問題人就好現實
邊樣令自己生活穩定咪揀邊樣
以前英國管安定繁榮根本揀歸英就好合理
試下真係歸英
但俾你普選立法會同地區首長
邊個得閒同你港獨
成日搬乜撚香港民族點點點出嚟真係勁大陸人feel
21世紀唔興殖民主義,都唔興民族主義啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞