契爺Solomon Yue:咪撚再叫香港俾美國管,我地唔係殖民帝圖

403 回覆
1245 Like 16 Dislike
不要說俾美國管 試著說美國駐軍
如果香港獨立成功,應該會震驚14億
到時14億都應該會質疑中共到底仲有無管治能力
繼而內閧,到時香港呢個民主國家應該可以感染埋廣東沿岸地區
到時掉返轉 吞併埋中國版圖添啦 仲歸邊咩

親美係最多好處,親英只係歷史上我地要做既野
親台⋯台灣同香港始終有原則上既對立
可以做姊妹 但唔應該當台灣係靠山,
要自立先可以有權力。
總之香港人要攞番屬於我地嘅主權
換係中國, 一定唔會放棄啦~
我係Twitter Reddit
由六月開始外國民眾其實好多意見都係支持獨立
只不過時至現代,民主獨立潮已經好耐都未有過
好多政客都唔敢去掂,驚有連鎖反應

但係香港既情況係,係外國眼中香港已經係一個準國家
獨立對佢地黎講可能真係冇乜大不了
以香港人的頭腦+ 奴性, 獨立後的問題一定可以決定
出兵搞鳩香港就一定 剩係香港內部都周圍軍營 敵人一早喺哂你左右
反而我係諗其實香港人到呢刻想當家作主有幾強烈?
What if 習種過幾年病死 然後黎個民主化/實行所謂一國兩制 果陣又有幾多人又仲會講港獨?
就算你唔直接管都要派個鬼佬黎管呀求下你
中國人係無資格無本事打理一個國家架
英國會唔會比你短暫歸英先
記住英國岩岩Brexit完,又要再搞鑊杰既可能性有幾大?
冇美國冇美軍
到時肯定有「深圳河導彈危機」
你on9啦,講埋啲無營養嘅嘢。
Brexit之後乜膽都冇啦我同你講
咁大個自己湊自己得唔得呀
ok 你呢句最高養份 thx
互射ok?
我哋呢邊叫價就一定係獨立架喇, 係睇吓當香港亂到足以動搖到中共個政權嘅時候, 會唔會迫到中共接受其他折衝方案, 例如將香港踢返比英國.
解放可以
但係條Tweet係問緊想做屬地,可能性幾乎係零
加上用馬來西亞同中國嘅國力黎比都太天真

就算中國係講到咁廢,打人海戰術都已經無得

香港有軍隊?香港有正規訓練嘅部隊得警隊同

解放軍,所以要計戰力我地係負數
NCM 講到咁白
有D野所有香港人要認清

支那終將滅亡
呢點係肯定
問題係支那倒下時, 香港獨立/重光時
你同我到底係邊
到底係訓係墳頭入面, 定係去墳頭拜人果個
係短期內, 所有人都必須作出決定

要記住
決定永遠由自己做, 都一定好過由他人隻手去做
現在香港 = 當年日本
在行動上,國師不是你可以超越或偏離的。你只能百分之一百的服從和跟隨,一分一毫都不能改動。否則下場是死。因為你面對的是共產黨。
我向特朗普請求解放香港(liberate Hong Kong)是向美國元首政治請求,他怎麼liberate,是他的判斷。
香港的偽獨青年,是要求美軍登陸香港,是香港元帥在得知美國會救援的情況下,向美國的元帥求助。這是多麼的可笑!而且,還給予大陸人民一個賣國賊、喪家犬的形象。
共產黨最擅長的是激化民眾運動、騎劫民眾運動、搞壞民眾運動。我不是說那些偽獨青年是共產黨,但他們的行動與共產黨特務一模一樣。

香港獨立
再叫英美提供援助捧出真香港總統 (民選)
然後軍事援助已經夠 唔一定殖民
問題係 solomon答得好實在話you do not need weapon
所以我都係觀望態度多
當然希望美國有實質嘢做到幫到香港
但what if 到頭來都係無
靠美國以外 香港而家好似無哂其他方向咁
美國出手好似變咗唯一嘅一點光
佢唔會比你獨立,因為你獨立姐係同人講你地

亂就得架啦,就可以獨立架啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞