契爺Solomon Yue:咪撚再叫香港俾美國管,我地唔係殖民帝圖

403 回覆
1245 Like 16 Dislike
手足唔好亂講野
所以乜現實都唔睇, 鳩叫唔好靠人完全獨立, 根本只係浪漫主義
兩者都係比人管 兩者都係當香港係搵錢工具 香港人都係冇得自己揸主意呀
抗爭左成年 由五大訴求嗌到去香港獨立
轉個頭你同人講我要既獨立就係歸英歸美 而唔係民族自強香港獨立

咁不如我地而家嗌翻五大訴求算啦!
當然獨立可以解決期中一啲問題,但同時都會出現更多問題
一個有民主一個無, 咁都叫有可比性?
英國海外領土有自己民選議會, 民選議會選屬於自己嘅首長, 點"被人管"法?
俾意見姐
冇話要跪,唔可以對等?
#179 又有一個政治浪漫主義者
第一個步驟要過香港議會先喎
我要真普選!!!
懲罰哂班中共港共官員都夠啦
大把資產係美國
如果歸英得

換過個領導人都得啦

我地依家追求嘅係自決權

唔係再要求神比個英明領導我地
其實都唔撚明
點解咁多自己人好似雀仔BB 咁周鳩圍叫 認親認戚

你宜家係叫人認你做屬地
無啦啦接你做飛地 強如美國都唔敢啦 接完真係人類歷史上留名
宜家唔係叫你唔打國際戰線
但宜家2020年 仲兜口兜面叫人 管你 除左d平時on9開既國家
有邊個夠薑公開接呢句說話 話「好呀 我聽日黎?」

你當真係黑社會大佬 你跪地 佢就肯收你做靚?
現實係 就算200萬人簽爆白宮聯署 連力架馬都唔敢回應 「請問你幾時入侵他人領土」答yes啦
唔洗識咩政治格局八奇思想 普通諗都諗到啦

你要做既係 除左將自己同佢地實際利益綑綁埋一齊
就係証明自己 同佢地share 同一個價值觀, 夾佢上船
反正你叫佢接管香港 都係打悲情牌 不如轉個灣 打好d
骨牌效應
⁠佢咩新鮮蘿蔔皮代表羙利堅合衆國
冇執政意志,只想有明君其他嘢唔洗煩,只係唔想俾共產黨管。明明大家先係呢塊土地嘅主人。
你班民國膠,你自己中毒就好,唔好攬住香港一廂情願。台灣人,、香港人憎死一國兩制,仲搵嚟講? 仲有,中英聯合聲明係eclipsed "Treaty of Nanking" and "Treaty of Peking". 如果匪共被証明違反SBJD, UK法理上可以claim返港島同九龍嘅主權,而新界就同台灣deal送埋畀英國,咁就全境收復。歸英後過多十年,勇武建軍、文宣學成後公投獨立,就似澳加咁成為國家。
邊個問咁on9
有時見到有啲人話乜「加入做第51個州」就嘔血
我係美國人睇到都覺得你onL799
形容好正
呢個避戰做低威既形象既唔討好左膠亦唔討好勇武
意思係成為盟國

美國要盟友而唔係奴隸
我唔想幫佢兜
但係佢係就而家既情形講no need
而家我地的確係要繼續用目前既手法keep住個勢
冇問題
但係brexit之後既英國似乎唔係好想再搞大壇野
如果有人英國照舊好似當年咁為左英國本土利益賣左你出去 咁你所謂既首長點呀?97年前立法會都係民選議會啦 咁最後點呀?

你明唔明係經歷完做過殖民地 先知作為殖民地係冇可能決定到自己民族既命運 香港人經歷左咁多野 就係想自決咋

同埋你搞清楚一樣既係 去到21世紀 殖民地已經唔係主流既國際玩法 諗清楚如果一個現代民主國家無啦啦整個殖民地 對佢既管治威信有幾大影響
與其係當你係殖民地 不如係呢個地方培養一個親英/美既民主政權仲好啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞