契爺Solomon Yue:咪撚再叫香港俾美國管,我地唔係殖民帝圖

403 回覆
1245 Like 16 Dislike
比你200萬人當軍都唔夠打架啦 有軍隊有咩分別

係咪想要本美國護照諗到傻撚左
無可能
有可能出兵? 核國家
腦袋是個好東西
諗下都射曬
Let it be true,bro
係指呢一刻,如果聽日你有武器殺左狗,咁美國就冇得拎正牌入手,冇話獨立後唔得
咁其實大家而家係度爭取緊咩?為乜反抗?終點係去邊度?

不如講清楚先 你既光復香港係點演繹?

Day 1 612開始我地就冇武器架啦 黑警開晒鎗啦果日已經
如果香港獨立咗咁就係一個親美國家 對美國黎講一定好過收返黎自己養

反而想知美國想打到中國分裂定係縮返入老母個閪算 覺得呢樣野先係香港獨唔獨立到嘅關鍵
"歸美"連法律理論上都唔可行,我唔想講

首先, 你話" 你想去人地國家 人地想唔想你加入佢度" 呢點, 你放入美國度講得通, 但放入英國度係講唔通. 因為當初係你英國自己打返嚟嘅. 聯合聲明又係你有份簽嘅, 中國breached 聯合聲明, 呢單蘇州屎, 以西方政治倫理而言, 英國點都要搞返掂佢, 正如羅得西亞, 英國都試過重返, 之後先再獨立. (當然獨立完, 即Zimbabwe, 之後點一鑊粥, 係後話)

第二, 香港由開埠到國安法之前, 無論主權under 邊個, 基本上都係做西方同中國之間嘅中間人, 因為香港先係熟晒兩邊人嘅做事方式. 你叫西方人直入中國, 叫中國人直接對西方人, 等火星撞地球啦. 而今時今日中國係打到香港爛晒. 咁仲點同中國做生意? 但1841-1997時, 一個under 英國下嘅香港, 就可以做好呢個function. 百幾年都work, 點樣 "未有其他evidences proof 你歸英係work"? 你呢個講法根本係對香港開埠歷史去到選擇性失明嘅地埗. 而你一開波就獨立的話, 點保證班官唔一下子就被中國收買晒? 喂而家都係咁啦. 中共被打殘之後, 中華人民共和國可能會消失. 但呢塊土地上嘅人係唔會消失嘅, 我相信西方世界亦唔會對中國做種族清洗. 咁香港咪做返個中間人角色囉. 當年英國同其他西方國家咁做之下, 有幾多jetso先? 而家係中國搞到個party 寸晒之嘛.

第三, 先歸英的話, 仲有軍事上嘅好處. 先用英國屬地身份包括埋入五國聯房入面. 而且喺南海北部, 就會變成有個北約港口, 成為西方對中國喺南海嘅stopper. 另外就係防止中國間諜滲透問題. 香港無啦啦點變一個可以足以同中國對抗嘅情報部門出嚟? 叮噹咩?

無論軍事定經濟, 香港一樣係可以帶到利益畀英國. 而英國點樣帶到利益畀香港, 70年代之後嘅英屬香港, 已經係一個好例子.

驟眼睇落, 的確係好多人似乎乜都無諗, 就批評人支持搵個大佬嚟跟係"奴性", 呢啲就真係政治浪漫主義.

講明先, 我唔係非歸英不可, 我只係一定唔要under 中國. 我只係列出一啲歸英會有, 但一下子乜都唔理就叫完全獨立唔靠人, 其實似乎難以做到嘅事出嚟, 做個對比. 當然可能係小弟不材, 其實有辦法, 只係我諗唔到都唔定啦.
好核突囉叫人托管自己

呢個世界你唔搞人

唔代表人地會唔搞你
香港水庫供水量係夠用半年(你可以睇返水務署report ), 但前題係供水系統無被破壞。如果半年起到個廠,我無野好講

去到羅斯福已經基本上停咗啦喎
獨立就獨立啦,做咩係都要揾個國家管自己
發人深省
入侵就唔洗 但如果可以派兵好似沖繩咁
就可以多隻眼𥄫實中共
當然我都係FF吓only
呢位巴打有營養好多

但我唔認為得武裝起義一條路

同時我同意可以先睇美國回咩招打支那先

既然大家反正都估唔到美國會點強烈反應支那 不妨等一等 要畫面靚影完相好走 我尊重堅持留守既人 但盡量減低送頭

我相信只要大家團結 解決到共識 距離成功未必需要太遠 今次支肺係一個機會 唔洗搞咩長期抗爭
關於沈教授20點之我見
https://lih.kg/2035226
人哋立國精神係反殖民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞