有無真Tesla 用家分享下使用體驗

177 回覆
8 Like 18 Dislike
揸緊KIA
電耗 7.2km/kwh
等於$0.17 /km (非住宅電價)
近兩個月有電費減免折後 $0.04/km
呢架車行車狀況如何?隔音做得好唔好?
行車狀況我滿意,每日都行老龍同大山,劈彎都可以,當然車身比較高,會有少少body roll, 不過預咗無得同 sedan 比

隔音非常好! 好靜。
d vv聲勁唔勁?
咩叫 vv 聲?
即係電動車加速嗰陣會聽到有啲電流聲
唔~~~~~~~~~~~~~~~~~
唔覺有
well, 其實願意俾三十幾個買部韓仔電動車嘅人,會買唔起 model 3 / bmw / mercedez? 佢哋根本唔需要靠架車去溝女 / show off 身份地位.

當然你溝 mk 妹 or 港女就另計啦
中電計
充電位係非住宅用電,扣晒d 回贈大概1蚊1度(kwh)電
以M3 performance 75kwh 電量計,由零叉到滿就75蚊,可行450公里左右,計返大概0.17一公里
Model 3 performance用家
2月尾收車到而家揸左4千公里左右
1. 隔音一般,路噪風噪比較勁,但車本身夠靜,overall 我覺得有5系既水平
2. 彈跳比較勁,唔知係咪因為胎氣既關係,原廠建議打40psi
3. 加速無得輸
4. 隧道入面用自動駕駛好方便,可以free 返對手出黎R春袋
5. 保險貴,13k,不過牌費$820,一來一回唔係貴過養2000cc房車好多
6. 自己屋企車位有裝電位,公司都有免費電,充電唔係問題;不過經常見到領展車場入面既電位full 晒+排隊,大概都想像到充電配套係硬傷(青衣街坊去開長發的話,成日都會見到一部藍色Model X,心諗乜又係你呀陳生)
7. 手工馬馬虎虎,行得走得就交俾你,人品唔好的話,收返黎果架車會好多小問題,原廠既外判service會幫你執返好,當買新樓執修咁樣可能心理上會舒服d
8. 領展電車3小時免費泊車優惠無撚得頂
9. OTA update又真係好amazing,同埋tesla 算係少數聆聽用家意見既車廠,而且有快速既行動配合

其實model 3 幾舒服,係幾成熟既product;相比起黎,Model S好似實驗形產品咁
不過有心入手電車既,最好認真諗諗充電問題先;同埋韓國日本電車都係幾好既選擇,建議多做比較
呢個真, 唔係人人都願意洗錢買垃圾
最重要真係叉電 無自己車位想換都唔夠膽換
same here
雖然隔離村有領展場
不過去到先見到要排就無謂
無錯,所以我唔願意買 bmw / mercedez
好詳盡
澳門巴打here👋
So far 揸左半年,駕駛體驗係無得輸,base on返同價位級數。

造工就撞手神,我果部就無事,但有巴打有19個錯處。

重有充電就睇自己習慣啦,我之後都搵左有充電的地方做gym,生活習慣可能會改少少。

最後整車,都係電子野,幾千幾百,相信其他牌子都一樣啦。有人話幾皮野,通常都係大撞先會咁。 相信之後其他車房做熟左,維修價錢會回落返
睇黎如果收車要check得好仔細
多謝巴打分享
我都有興趣買Model 3(本身有揸家庭車),想入多部自私車

巴打你有冇用1換1減稅優惠買?
我都有興趣買LongRange
但個籠真係好柒下
不過主要係想知會有咩小問題
睇下自己接唔接受到
有呀,我諗香港99% Model 3 車主都有用一換一
四十萬買架手工咁差既車
自己唔係好接受到
之後再睇一睇其他廠四十萬樓下既電車
又好似無乜邊部好過佢
起碼續航佢最勁(我最重要考慮因素之一)

現代同kia個啲係造開車
但自己完全接受唔到韓國車

定係仲有其他選擇呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞