有無真Tesla 用家分享下使用體驗

177 回覆
8 Like 18 Dislike
見到model3全保養4年,粒電8年
除左電之後有無咩零件特別易壞
渣落其實好無用?
model3出無耐點答你啊
Youtube 有好多model 3 after a year review, 可以參考下

好多都話造工廢,例如啲油薄,啲panel 唔對位;但software update 好,實用性高
作為代步工具係一流
入油又停車場又電費 最未幾錢一公里
求翻譯
近排都係計緊數
雖然話油價回落左d 但香港d油站都係圍威喂
減就減幾仙加就加幾毫
諗緊會唔會轉電車抵啲
新車冇免費Supercharge自己計清楚
如果屋企或者公司冇得叉, 咪搞
時間都係成本
其實都係做開零件既公司度買返黎
點解仲有咁多低級野壞
用左兩個月,公司有有叉電,變相唔使錢,去幾個領會停車場有免費三個鐘停車,加上唔使幾個月就去代理換油,加加埋埋都慳唔少

但D制好唔掂,個開窗制變得好鬆,睇怕就快壞,fit and finish係差,同個價錢真係完全脫節,下價韓國車都好過佢
韓仔呢排Hyundai 正
要搵差電站/停車場
小米尿袋夠唔夠用?
我睇完車後投奔泡菜電車, 就快用咗一年, so far 無投訴
乜型號?
邊架
其實我等兩田出電車,咁就買電車

無波箱、油路,唔洗理清理碳、換乜隔物隔都爽

得番舊電要換就算啦
當然,應該都要換偈油個d
諗到佢起步快都爽死

我揸左半年,
真係有好有唔好。

1. 內裡料差係真既,避震、隔音都比10年前既Audi A6 以上既車差,但比Toyota 好D。

2. 易有小毛病。新車廠問題多好正常,
所以你唔怕煩,一落地,來來回番廠幫你整,免費維修番佢出廠時候既問題。
過來人,2月收車整下揸下,依家都仲整緊。

3. 屋企無差電,去到邊都要排隊,好撚煩。
你諗下趕時間情況下,
你要不停預時間去搵位差電,
嚴重影響生活,同埋supercharge 唔係免費,仲有差完電唔走,1分鐘8蚊罰款。
你要時時刻刻趕番去照顧下愛車,
無自己差電,你好似幫架車打工。
Niro 大電

叉一次行得足500km (我一般行 12kwh per 100km), 造工好好, 非常穩陣, hatchback 可以拍低後座搬大件野, 最正係有凍椅, 同埋5年返廠 maintenance 免費. 加速力同操控唔及 model 3, 但其實都好夠用.

要速度, 要 software 就買 model 3.
要造工要穩陣, 同埋要搬野就泡菜車

仲有一個 tips, 叉電器可以唔駛同廠買, 上 carousell 收 Tesla wall connect, 千幾蚊有, 再自己搵電工師傅裝, 平好多, 一樣叉到泡菜車
kona?
niro, 因為kona 太細
最怕第三樣

想問保險點計?
好處都有唔少,而且都值得考慮。
因為的確係屌打市場上既車。

1. 性價比極高,靚音響、加速度快、外表似靚車,實際都係供6k 一個月既車仔。
跑車,都無佢咁快仲可以咁靜。
(小心炒車,揸太快接近物體,架車有時電腦會失控)

2. 車同App 既連接做得好好。
用app 控制架車、睇到架車、開到架車。
完全好似打機咁,車匙都唔洗帶,
夏天到,架車係街曬到成40度,
用App 可以控制開定冷氣,
離地到一個點,正。

3. 免費維修。
好多問題其實tesla 都解決唔到,
但都好易解決,有咩事就出絕招換電腦。
出面你拆開架車底盤整兩下都收你5位數啦。

4. 屋企差電超方便,唔洗輪街症。
又唔洗排隊入油、差電,
最重要日日揸4 5個鐘,
電費可能都為2千內。
電比油平好多。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞