LIHKG 箍牙集中討論區25

1001 回覆
6 Like 2 Dislike

啱啱箍就介紹左成堆人
有啊,over 左要拉d返落嚟建議絲到時整留返少少牙肉for笑果時露,會charm d
Work到爆,over左,要拉返d落嚟
好呀 唔該哂 好驚會好痛
仲有得拉番落離咁勁
胡春林,你?
打之前食定止痛
其實都唔算係人中
係係人中側根左右各打一粒
聽講道力會balance d
你consult時冇問過咩
不過我都唔記得係我自己提出,抑或胡提出
我都有興趣搵梁醫生箍
請問巴打你consult+箍牙 用咗幾錢?
我都係梁醫生,54k damon,我都有去上面講嘅胡醫生consult,60k傳統鋼,比較完兩個plan之後揀咗梁醫生
介唔介意我tg你問野我費事quote咁長
consultation $800,佢會比個初步報價(會list out唔同方案同相應價錢)你返去考慮吓先,你有興趣再約時間去照x-ray同比梁醫生影相同整牙模$2400(會喺箍牙費用度扣),兩個星期之後再上去聽report同醫生傾最後方案。

我記得第一次要比40%,之後每次覆診比$1000,最後一次就比晒尾數,但$4000以上先收credit card。

我第一次箍牙係好細個,嗰時箍到一半就冇箍,細個唔係睇專科亦唔知道其實係骨嘅問題,到咗依家個問題就越嚟越嚴重,有醫生講過話冇得救或者要用手術嘅方案先整到,得梁醫生有個比較可取嘅方案,所以最後決定比梁醫生幫我。其實箍牙有時真係depends on先決條件,唔係上網見到人排牙好靚好齊,自己就一定做到,我覺得每個人心中所想都唔同,自己要識得取捨同知道自己箍牙係為咗牙齒健康淨係美觀。
佢係我第一個consult,當時未知原來有人中骨釘呢樣野可以幫到笑齦
後來consult埋梁醫生先知
而且胡醫生話我要打6支骨釘先夠做
我見係雙數以為應該冇人中骨釘
而家聽你講先知原來可以打兩支人中
我同Bosum絲打同價
佢d價錢打得好詳細有d我自己都唔係好記得幾錢
淨係記得第一次覆診就要比兩萬幾蚊
之後分期慢慢比
你地箍咗幾耐
梁醫生手勢好唔好?細唔細心?
sorry好多問題
我其實未正式上箍
暫時剩係上左銀色戒指同剝左臼齒喳
我覺得佢手勢幾好,快狼準
不過你預佢唔會有好多時間睇你
有咩問題真係要儲定一次過問佢
不過佢都train到診所d姑娘好supportive
大部分問題d姑娘都會解答到
麻煩晒你
我想問,你地有冇試過固定器上下調轉左戴?同埋我個醫生話用洗潔精洗,定係有其他方法(出街怕麻煩)。最後我想問收納盒可以去邊度揾

剛剛開始用固定器,唔係幾舒服,成日覺得自己戴錯,同埋成日都要吞口水要除左個固定器先吐到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞