LIHKG 箍牙集中討論區25

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
比起你終點近好多

我個plan本身就係得30個箍
中間好幾次佢話要再scan而家都未scan到
上次覆診戴晒30個箍隻牙凹左落去
先上鋼線、而家隻牙扶直返,但未係對稱

牙醫上次話整完個隻牙就可以refinement

32個箍7日一個半年好快過
又未去到1/2咁短,琴日剝果兩隻牙腳大約長過隻牙少少照xray果時已經知亦都有同我講不過琴日剝完再講多次咁解

牙黃
佢都幾奇怪,未幫你箍之前敢接,而家又再講話會甩牙,唔係好知佢用意係乜嘢,但我會覺得咁樣同個病人講會令到個病人更加唔放心同冇安全感

咁你有冇即時問清楚佢會點幫你箍而令到甩牙嘅風險減到最低?
佢無同我講有機會甩牙只係講左牙腳短要keep得好乾淨,我上網睇牙腳短箍牙會甩牙先淆淆地上黎問不過下次覆診都會問下點先預防到
本身有哨牙問題想箍,今個星期consult左兩個醫生。

第一個醫生就咁睇我啲牙,之後話剩係幫我箍齊啲牙同只可以箍入少少,露牙齦問題係要做手術,同埋唔想我箍得太入,箍得太入會唔靚。

第二個係專科醫生有用間尺幫我度深咬左幾多,大概overbite左7mm,佢覺得我可以落骨釘加mock牙,可以拉番入,感覺佢真係可以幫我拉到正常。

兩個牙醫好似有啲出入感覺第一個有consider我成個樣之後,專科個個又好pro。。。諗緊應該揀邊個...
巴打consult 邊兩個?
請問你最後跟咗邊間?有冇啲咩建議?
幾錢左右?
我去咗梁苑莊,54k damon(轉透明另加6k),我見呢度有另外幾個巴絲都係同價

本身都想搵莫重偉,但冇咁多錢去晒咁多個專科做consultation,莫醫生評價都幾好,有人會唔想搵女醫生就可以考慮莫醫生(梁醫生同胡醫生都係女),但我覺得梁醫生幾好就決定搵佢,前幾頁都有人傾緊莫醫生你可以睇睇

胡春琳勁爆多人,我約consultation都等咗個半兩個月,如果指定要星期六嘅要等三個月添,但佢比我個方案要剝門牙,我已經完全唔會考慮,就算我唔介意樣衰但我都要返工見人

黃偉光算係好少數會包埋剝牙嘅專科醫生,如果你想一次過搞掂方便嘅可以搵佢,但變相都會貴啲啲,有好有壞
Cool完我一定會去做牙齒美白
都俾左咁多錢cool 唔係唔整白佢露齒笑呀嘛
絲打介唔介意留一留tg,想了解多啲,但係度問怕有啲長氣,唔該曬
就咁睇我會選專科
剝門牙
咩玩法
我都想知⋯⋯佢講完之後我都呆撚咗
心入面屌咗出嚟等我仲等咗佢成兩個月
小朋友就話唔介意姐,我幾廿歲人要返工架嘛
屌我都想整我好肯定我以前一定未cool仲白過依家但唔知點解自從cool完之後即係拆晒所有嘢先發覺原來自己棚黃咗唔知係因為以前刷得唔乾淨定係牙釘問題反正cool完之後齊嘅目標已經完成 下一步就係整白佢 但巴打你覺得整完美白之後牙有冇敏感咗或者有咩唔舒服?我牙醫有少少仁醫feel我問佢棚牙比以前黃咗想美白下 但佢就攞咗個牙齒色澤表指俾我睇我棚牙顏色正常啦 叫我唔使整啦
無咁快磨牙
起碼排齊左先知磨幾多啦

你剝左側門牙 咪得犬齒係門牙隔離 變吸血鬼
就算要剝 都係剝小臼齒

而且係
鋼箍 剝牙
隱適美 磨牙

可能你個case唔使剝夠位郁啲牙
嘴突先要剝牙
你要問醫生點解你唔使剝牙?
定係你當時consult 話淨需要排齊側門牙就算?
我下個月先上箍有排...
無左門牙點見人整假牙
種牙咩
良心
其實用漱口水都會搞到牙黃
我醫生話會磨左先上箍。我係有兩隻牙凹入去果種
大圍李醫生有無做damon? 咩價位
學到野
一開始就磨係因為要fit返個牙箍?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞