每日揀隻爆升/爆跌股(不斷更新)

705 回覆
41 Like 9 Dislike
點睇345維他奶
9939係洗盤定莊家走佬 分不清了
Thanks Ching
因為一直都想學daytrade 但唔知點樣揀股有咩策略
lm學嘢
ching 你好,
其實你見到/感受到今日開始有好多相同諗法既1316 fans,
大市今日高開但1316低水,留意SMA150 $5.677 天宜家變得好緊要
頂得住,恭喜哂拎到個support, 頂唔任,無辦法啦
宜家RSI 78.35, 你止賺左都不為過啦
你信唔信我之前$6蚊走哂HKTV?
原因得一個,就係既然做得電商平台,係咪有另外一間更大,更有前景,更profitable架呢?諗真D,係咪有一間市值非常大隻既?
ching 有眼光
其實我成日將1772同819去比較,最後都係覺得後者較為優勝
其實好簡單去睇,前者既Sales growth 勁,後者既market shares 勁
前者2019 Total Sales 52億,後者已經去到406億
作為competitor, 你鍾意大間D 定細間D?
今年1772 2月有單大訂單,黎緊2020既profit 都唔會愁
(Ching, 鍾意我分析比個like )
有冇咩想聽?
維他奶最近有冇飲少左?
其實我係飲少左好多
尼隻近股 唔識睇
大過我覺得太多大陸佬 「圍圍圍」,小心為上
DayTrade 坊間好多猛人啦
我唔敢教人啦
不過你最少要feel到頭10檔盤既動力/路數
要識睇daily candle stick 搵day highest, support etc
不過我炒期貨睇開1min chart, MA Cross
1772現價抵唔抵入?
前排最貴賣緊$34蚊,宜家賣$30.3,咁算唔算抵買?
試過用ta去做trade 但好多時都跌損手
有時真係唔知用唔用ta好
你淨係睇TA 就好似 打藍球讓一隻手咁
TA 係all about Past Data, 但係個大市點走,market updates, 公司revenue 等等都好緊要 (current & future data)
點睇6185
另外短炒有冇推薦
1810點睇 之前玩左轉,依家見佢13蚊好似升唔穿,怕佢雙頂

但係客觀睇佢好似無得輸 又炒5G又多北水又炒復甦,印度ETC
點睇1728?
我其實都有同感,暫時1810未夠力
JPMorgan上月21號,大注沽左488萬股
咁樣夠唔夠insight?
好似唔太吸引
營業既growth好似無乜驚喜
點睇1177 同1093比較
1177係咪好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞