[高質文] 實戰籃球鞋,你問我答

1001 回覆
96 Like 23 Dislike
Asics 既籃球鞋,我有篇介紹文,有無追上面DPost 呢 ? 無就, Post 多次啦。
買Kyrie 6 唔會遲啦,呢排仲有特價。
等Kyrie 7
1. 唔知佢performance 點,如果差, 到時Kyrie 6 又落左架就未必低價買得番
2. 唔同電子產物,唔一定新出既鞋好過舊 e.g. D rose 9/10 差過D rose 6/7/8, AJ28/32 好過AJ33 咁。但我都唔排除會有好過既機會。
3. Kyrie 7 出要等一排先跌價。Kyrie 6 而家已經減緊價了。

結合跑鞋和羽毛球鞋性能的籃球鞋

相信係跑步界和羽毛球界,都唔少人認識Asics 呢個牌子。
但係對於好多籃球界人士,淨係識nike 和adidas ,最多識埋Puma。Asics 呢個牌子你可能會未聽過佢出籃球鞋,但你實會見過佢D籃球鞋。
係邊到見過???????????
我話你一定見過!!!!!!!!!

無錯就係<<男兒當入樽>>> 三井壽、滕真和澤北榮治著既戰鞋,仲有<<籃球少年王>> 車谷媽媽比佢既戰鞋。

睇到呢度係咪好想學三井講番句 [我好想打籃球]。

Asics 既實戰籃球鞋系列有
1. Gelhoop
2. Gelburst
3. Nova Surge

Asics 對比nike/adidas 既特性
1. 抓地力較好 - 做開羽毛球鞋,功力有番咁上下
2. 貼地感強 - 因為羽毛球鞋講求速度,所以佢整籃球鞋都有呢個特性
3. 防側翻保護好 - 重心唔高,中底唔好太較,有outrigger
4. 鞋做工較好 - 日本公司就算made in China 都好,品質有番咁上下
5. 人鞋一體感 - 好舒適,一上腳就想要馬上上場戰鬥,爆發力速度隨傳隨到。

Asics 都有唔好處
1. 鞋底唔耐磨 - 可能做開室內羽毛球鞋,對於街場耐磨好一般
2. 緩震極限一般 - 一般體重可以,大體重部分鞋款震腳傷膝頭
3. 回彈感無nike Zoom air咁強,但夠用
4. 香港無門市買 - 暫時香港無門市買,去上網買/樓上鋪

Asics 籃球鞋系列特性
緩震 Nova Surge > Gelburst > Gelhoop
大體重鋒線 Nova Surge
普通身型小前Gelburst
靈活後衛 Gelhoop
識貨Ching
我本身有對藍色,著爛左(隻鞋入面比我個護踝介爛左),之後係Fb market 買番對黑色。呢對真係幾好著,特別係鋒線/內線球員。打街場超耐磨。
Converse Low,你指呢對? 呢對點打籃球?

如果你係問Converse pro bb low
呢對我試過高筒version
1. 帆布物料,腳踝保護和支撐嚴重不足,防側翻保護差。除非鐵腳踝/地板流,如果唔係真係不適合實戰。
2. React 底,緩震極限底,有咁上體重人士要注意。

如果你係輕量級人士,唔太介意緩震又鐘意Converse 呢個品牌的話。G4 會好過Pro bb at least 個物料support 保護會好D。

香港幾時先有代理
香港應該有排都未有
我自己本身就都係上淘寶Asics 官網買,唔洗驚假貨。
https://asics.world.tmall.com/
所以最推介 都係ky 6? 乜佢係冇tpu架?
淘寶不了
Ky6 打街場會適合D。
Ky6 尾腳踝位有TPU, 係中底無抗扭片,所以佢加條綁帶去加強下抗扭。
係官方出的,只不過係經淘寶做個平台賣,唔係山寨貨,就好似Philips/panasonic 係HKTV mall 賣咁,都係官方出。
乜宜家ky 6係有特價咩 請問邊到
我岩岩買左43 係fit size岩岩好 但我試44 綁緊左 前面腳指位都空左少少 貼腳感冇43咁足 咁我應該邊個碼好?佢又冇半碼買
Nike / 運動家 好多都做緊特價,可以去旺角波鞋街睇下。
$699 再2件8折 - 折完$560到1對到。
1. 你打波著個D襪會唔會比你試著時個D襪厚D? 如有,買44啦。
2. 44碼Fit size 的話,跑個時會頂腳趾嗎??鞋頭2側會唔會有D夾腳?? 如會就44, 唔會就43。
2. 43碼,打錯44。43碼Fit size 的話
Kyrie6定freak 1好
見兩對折完差唔多價,拎黎打街場
170 55kg 打面 走動多既打法
好的 我試下 幸好有得換size
著緊kyrie1 覺得麻麻地,所以有d驚kyrie
可以講下你對Kyrie 1 有乜不滿嗎??緩震問題?? 咁我先可以比D更準確+適合的既專業意見。
緩震麻麻地 而且個底好快唔平
包得唔夠緊/貼
kobe8係咪nike最輕籃球鞋?
Freak 1
優點
1.容易穿脫
2.防側翻ok
3.抓地力ok
4.個樣幾好
缺點
1. 緩震差,前後掌都好硬
如果你覺得Kyrie 1 緩震差,Freak 1 應該都唔會係你杯茶,因為都差唔多差。Kyrie 6 緩震會好D。
你個體重+打法,可以試下PG3 / Kyrie 6 (要買大半碼-1碼) / Kobe 4/5 protro / Harden 3.
Thx..咁簡我都係試返kyrie6啦
我印像中最輕籃球鞋好似係Crazy Light 3,呢對輕過Kobe 8.
但Kobe 8 應該係Nike 最輕
如果你無闊腳的話,Kyrie 6 應該適合你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞