[IVE]香港專業教育學院2020新生入門攻略(1)

1001 回覆
42 Like 10 Dislike
YC FD 毅進 年長生入嚟都有 所以都唔出奇
同感 d友 FD做野點 會唔會好hea LAN 同佢地一組
通常有想升大學既人 但佔既人唔多
但大多數都係分三種
一 覺得自己無料讀大學 hea FD 1年 加HD 2年做野算
二 未知自己想點 睇下成續個D先算 通常無咩上進心 or頹左 最後都係升返topup or 做野
三 就係free wider 全程既人 返學唔會見到佢 拍卡走堂 考試 or 交功課 or present前先見到佢話有無野比佢抄下
一 覺得自己無料讀大學 hea FD 1年 加HD 2年做野算
二 未知自己想點 睇下成續個D先算 通常無咩上進心 or頹左 最後都係升返topup or 做野
三 就係free wider 全程既人 返學唔會見到佢 拍卡走堂 考試 or 交功課 or present前先見到佢話有無野比佢抄下

通常一個種 就會google copy 加張相 比你 當做完就算要你執好多手尾
好少少咪 幫你執頭執尾執格式

第二 就係 知你想升大學讀書勁 會想同你同組佢可以做少D野
利申:試過四人組 佢話得你一個想升大學 我地唔想 我就做夠合格分既野就夠(因為topup要求唔高 佢地唔會做特別好去拎高分) 你自己要升就自己改好D
想問下有冇夜校電機hd group?
new post
唔好講FD 大部分人都係hea讀求pass 想升u既 做好心理準備一個人做一group野
你讀咩科?
我今年Year 2,我讀沙田AS,我個課程都係得好少DSE直升上嚟
開頭Sem 1有一半人上堂都係掛住玩(可能佢哋FD嗰陣都係咁),不過去到Sem 2開始,就好好多了
其實online上堂真心on9
fd都有d認真讀書既人
不過真係好小好小
最簡單既方法
sem2睇gpa組隊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞