Mazda車主揮手區(9)

1001 回覆
7 Like 8 Dislike
Cx3 感覺性價比唔高
價錢仲貴過CX30 同平版Cx5
官網出左price list
Mazda 3 fastback 同 sedan 都係26萬9 同 32萬9
之前拎架mazda 6 去service, dealer比左架demo cx-30我用.

由坐上去果刻, 到出dealer轉彎後即刻加速, 就已經feel到好正

但係感覺無mazda 6 咁"穩". 可能我鐘意重身D既車多小小
想問下Mazda美國算唔算多人揸 保養放二手個d易唔易?係街好似少見d
Cx30已經好細
有養唐狗/ 米八, cx 30 其實後座夠唔夠用
sorry, 我係澳洲揸

但係, 我感覺上, 好多人揸Mazda, 但主要係mazda 2 / 3/ cx3 / cx5.
小見mazda 6.
一方面日本車, 另一方面外型正過/高級過toyota

保養我都係定期去dealer到maintain, 唔會+唔識自己攪
去showroom試坐下
我無咁高 感受唔到夠唔夠闊
澳洲真係好多人揸Mazda,尤其係Mazda 3同CX5,連MX5都好易係街見到
美國係 RAV4/CRV 天下
我淨係揸咗幾年5座冇尾私家車...
驚揸唔掂大部車

同埋想換小型suv係鍾意高車身
Suzuki jimny??
細,高身, four wheel drive
岩岩5月拎新車
jimny 太細

有無巴打解答 cx 30 後座其實係咪咁窄
Jimny個外型真係好正
出之前係勁想買,不過果陣知道要排成年就冇諗
但係聽講無論司機同乘客都唔舒服?
(唔知係咪因為咁所以一路都好多人放新/二手)
其實,我地買得jimny 都無預計係舒服,因為呢樣唔係架車既賣點

同埋我地外國揸,plan 緊第時offroad

架車最緊要老婆鐘意
升高咗既3
其實窄唔窄自己親身去試最實際
我之前試過就覺得可以接受
坐過一次mazda 3 sedan 中間位頂頭
有冇人知skyactive x版係咪今年就有貨到香港?
難講,我上個月訂CX8都話10月船
本身諗住買 3仔 G版 i-plus 26萬
諗緊不如買 X版 high 27萬
但難得代理入到成套安全系統,唔買又好晒咁
如果X版33萬,又不如買6
但6又得GVC,冇plus

btw,套BOSE係咪好緊要?

點揀好 
6都有i activesense 呀 係無咗ACC
但香港6個GVC冇plus
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞